Online zelfhulp vermindert risico op depressies

Array

Online zelfhulp bij mensen met milde depressieve klachten kan het ontstaan van depressieve stoornissen voorkomen. Dit blijkt uit Duits en Nederlands onderzoek onder leiding van VU-hoogleraren psychologie Pim Cuijpers, Heleen Riper en Filip Smit van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het onderzoek is gisteren gepubliceerd in JAMA.

Uit het onderzoek naar meer dan 400 volwassenen met beginnende depressieve klachten bleek na twaalf maanden 27% van degenen die de zelfhulpinterventie ontvingen een depressieve stoornis ontwikkeld te hebben, tegenover 41% in de controlegroep. Dat betekent dat ongeveer zes mensen de zelfhulp moeten ontvangen om één depressieve stoornis te voorkomen. Deze effecten zijn ongeveer even groot als de effecten van behandeling van depressie. De onderzoekers concluderen dat preventie hiermee een belangrijke aanvulling kan zijn op bestaande behandelingen van depressie.

Beginnende depressieve klachten
De onderzoekers voerden een zogeheten ‘gerandomiseerd’ onderzoek uit waarbij 406 volwassenen met beginnende depressieve klachten (en dus nog geen depressieve stoornis hebben) een online zelfhulpinterventie (cognitieve en oplossingsgerichte gedragstherapie) kregen. Zij werden ondersteund door een online trainer of een controlegroep die alleen uitleg kreeg over wat depressie is.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Duitsland en geleid door een team van Nederlandse en Duitse experts op het gebied van internetbehandelingen. “De resultaten laten zien dat online zelfhulp het risico op de ontwikkeling van depressieve stoornissen verlaagt, of in elk geval uitstelt”, zeggen de Nederlandse onderzoekleiders Cuijpers, Riper en Smit. “Er is meer onderzoek nodig om uit te zoeken of deze effecten ook blijven bestaan wanneer er geen online begeleiding wordt aangeboden.”

Preventie eepressie nodig
Depressieve stoornissen komen veel voor en gaan gepaard met een aanzienlijke ziektelast en enorme economische kosten. Naar verwachting is depressie in 2030 de belangrijkste oorzaak van ziektelast in de westerse wereld. Behandelingen van depressie slagen er nog onvoldoende in om die ziektelast omlaag te brengen. Preventie wordt daarom gezien als een van de belangrijkste mogelijkheden om de ziektelast verder omlaag te brengen.

Vrije Universiteit Amsterdam
De VU staat al sinds 1880 voor een onderscheidende manier van wetenschap beoefenen en studenten opleiden. Een manier die zich uit in verregaande maatschappelijke betrokkenheid, het omarmen van diversiteit en een open houding. We stimuleren onze 23.000 studenten en ruim 4.500 medewerkers dan ook om hun grenzen te verleggen en verder te kijken: verder dan het individu, het eigen vakgebied en het hier en nu. VU is verder kijken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen