Er oud of jong uit zien zit in je genen

Genetische verklaring voor waarom sommigen er ouder en anderen er jonger uitzien dan ze zijn
Sommige mensen zien er jonger uit dan ze zijn, anderen zien er ouder uit dan ze zijn. Onderzoekers van Erasmus MC hebben voor het eerst ontdekt dat afwijkingen in een gen worden gerelateerd aan hoe oud iemand er uitziet voor zijn leeftijd. Prof.dr. Manfred Kayser, Erasmus MC, werkte voor het onderzoek samen met Unilever en o.a. het LUMC. Het onderzoek is vandaag online verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
Onderzoekers van Erasmus MC, Unilever en o.a. LUMC werkten samen in een groot onderzoek naar veroudering, onder leiding van prof.dr. Manfred Kayser, hoogleraar Forensische Moleculaire Biologie bij het Erasmus MC en dr. David Gunn, senior wetenschapper bij Unilever. De onderzoekers hebben bepaald hoe oud bijna 2.700 deelnemers aan ERGO, de Rotterdam Study van het Erasmus MC, er op digitale portretfoto’s uit zagen. Vervolgens zijn de bevindingen gekoppeld aan meer dan 8 miljoen DNA variaties van de deelnemers, om te zien of de waargenomen leeftijd kon worden gerelateerd aan afwijkingen in het DNA. De resultaten zijn daarna bevestigd bij 1.700 deelnemers aan twee verschillende onderzoekscohorten, zoals de Leiden Lang Leven Studie van het LUMC. De onderzoekers vonden dat mensen met een bepaalde vorm van het gen MC1R, ook gerelateerd aan pigmentatie, vatbaarheid voor huidkanker en DNA schadereparatie, er tot twee jaar ouder uitzien dan mensen met een andere vorm van dat gen. De relatie van MC1R met waargenomen leeftijd blijkt onafhankelijk van de chronologische leeftijd, het geslacht, huidkleur, rimpels of UV-blootstelling.

Ageing impact on face

Uiterlijk zichtbare gevolgen van veroudering in het gezicht. De linkerkant van het gezicht (dus de rechterkant op de foto) is een gemiddelde van 12 vrouwen van 70 jaar oud, de rechterkant van het gezicht is een gemiddelde van 12 vrouwen van 47 jaar oud. De huid van het gezicht wordt gerimpelder met het stijgen van de leeftijd, er treedt ongelijke verkleuring (pigmentatie) op, maar ook de gezichtsstructuur verandert: de lippen worden smaller en de neus-lippen-plooi wordt dieper. De reden waarom het bij de één zichtbaarder is dan bij de ander, ligt onder andere in variaties in het gen MC1R. Image copyright © Unilever – authorised for use in conjunction with the article.

Kayser: “De ontdekking van dit eerste gen is van belang omdat we hiermee weten dat we op de goede weg zijn. We weten dat er nog meer genen moeten zijn die hierbij een rol spelen en wij weten nu dat het mogelijk is om die genen te vinden. Hiermee krijgen we meer begrip van verouderingsverschillen tussen mensen. De onderliggende moleculaire biologie is belangrijk voor het begrip van de relatie tussen waargenomen leeftijd, biologische leeftijd en chronologische leeftijd. De volgende stap is onderzoek naar hoe een jong uiterlijk samenhangt met een betere gezondheid en dus uiteindelijk onderzoek naar hoe we gezonder ouder worden.”

Gunn: “Het onderzoek is ontzettend spannend en zorgt voor begrip voor waarom sommige mensen er langer jonger uit blijven zien. Met het ontrafelen van de geheimen waardoor sommige mensen er jong uitzien voor hun leeftijd kunnen we innovatieve manieren zoeken om iedereen er langer jonger uit te laten zien in de toekomst. Er is nog veel werk nodig, maar wij hopen dat deze uitkomsten van invloed zijn voor toekomstige productontwikkeling en innovatie bij Unilever.”
Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joyce de Bruijn, persvoorlichter Erasmus MC, T 010 – 703 389 of E [email protected]

Ageing impact on face

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen