Lareb: Medicijngebruik door de toekomstige vader

In de periode voorafgaand aan en tijdens de zwangerschap is er extra aandacht voor het medicijngebruik door de vrouw. Maar hoe zit het met medicijngebruik door de man?

Kunnen medicijnen bij de man de kans op zwangerschap verkleinen?
De meeste medicijnen hebben geen effect op de vruchtbaarheid van de man. Het is van slechts enkele middelen bekend dat ze een negatief effect kunnen hebben op de kwaliteit van het sperma. Dit effect kan tijdelijk zijn, zoals bij sulfasalazine, maar in sommige gevallen blijvend, in geval van cytostatica. Dan is het dus mogelijk dat een zwangerschap (langer) uitblijft.
Kan medicijngebruik bij de man voorafgaand aan/tijdens de conceptie leiden tot  een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen bij het kind?
Uit het (beperkte) onderzoek dat tot nu toe is gedaan, blijkt niet dat er een verhoogde kans is op aangeboren afwijkingen bij het kind na medicijngebruik door de vader. Zelfs bij middelen die wel een nadelig effect hebben op sperma wordt er bij spontane zwangerschappen geen verhoogde kans op afwijkingen gezien.

Kunnen medicijnen die de man tijdens de zwangerschap gebruikt bij de foetus komen?
Van enkele middelen weten we dat ze in kleine hoeveelheden in het sperma terechtkomen. Bij seksueel contact tijdens de zwangerschap zou dan overdracht kunnen plaatsvinden. Echter, de hoeveelheid medicatie die in sperma terecht kan komen, is zo minimaal dat daarvan geen effect wordt verwacht.

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen