Onderzoek naar omzetting van Thyrax naar andere levothyroxines

Array

VWS en ZonMw hebben onlangs de voorstellen voor wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de recente, noodgedwongen verandering van Levothyroxine bij enige honderdduizenden gebruikers van het schildklierhormoon Thyrax. Een Aantal partijen in ‘het veld’, waaronder de patiëntenorganisatie SON, LAREB, CBG, NHG, NVE, VWS, ZonMw, PHARMO en NIVEL zijn de afgelopen weken hierover in overleg geweest. En was een vanuit het “veld” al sinds 3 maanden de wens om de effecten van de switch van Thyrax naar een ander levothyroxine-preparaat te onderzoeken. Er liggen nu twee complementaire voorstellen ter beoordeling bij VWS en ZonMw, die de gevolgen van de switch in kaart moeten brengen. Kernvraag van de onderzoeken is: “Heeft de ’switch’ naar een ander, vervangend schildklierhormoon de kwaliteit van het leven van schildklierpatiënt al dan niet beïnvloed? Hoe verandert de kwaliteit van leven van mensen die de overstap nog moeten maken? En hoe kunnen we van deze ervaringen van patiënten leren hoe we de kans op bijwerkingen zo klein mogelijk kunnen houden”? Het is de bedoeling dat het NIVEL een prospectief onderzoek bij patiënten die nog moeten overstappen, gaan doen op basis van vragenlijsten. NIVEL zal ook op een aantal patiënten verder inzoomen. PHARMO zal een retrospectief onderzoek doen naar mensen die al reeds de overstap hebben gemaakt, zo meldt mevrouw van Dijk van het NIVEL. Onderzoekers gaan medische gegevens zoals bloedwaarden vergelijken van patiënten voor, tijdens en na de overstap op een nieuw medicijn. Ook kijken ze naar gevolgen voor de kwaliteit van leven. De onderzoekers hopen op 9000 proefpersonen.

Begin dit jaar werd bekend dat honderdduizenden gebruikers van Thyrax Duotab over moeten stappen op een ander geneesmiddel omdat het middel een leveringsprobleem bleek te hebben. De oude productielijn van MSD in Oss werd gesloten, terwijl de nieuwe productielijn in Duitsland van Aspen Pharma nog geen goedkeuring van het CBG had ontvangen. De IGZ heeft naar de oorzaken van het medicijntekort onderzoek gedaan. Ook hierin worden op korte termijn resultaten verwacht. Op basis van een Public Assessment Rapport van CBG is inmiddels als duidelijk dat er aanvullende eisen die aan Thyrax gesteld werden. Uit datzelfde rapport werd ook al duidelijk dat de IGZ in oktober 2014 al wist dat er een tekort aan Thyrax kon ontstaan:

Rietje Meijer van de Schildklier Organisatie Nederland (SON), een van de initiators van het onderzoek zegt dat dit een goed moment is waarop het onderzoek start.  Naast klachten is niet iedereen negatief over de overstap. Bij sommige patiënten werkt het juist heel goed. Die zijn blij dat ze zijn overgestapt”, aldus Meijer. “Daarom de SON graag de resultaten van het onderzoek zien.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen