Promotie: Elleboogreconstructie na ongeval of sportblessure

Array

Sjaak Kodde: ‘Trauma and sports injuries of the elbow’.
Elleboogchirurgie vindt de laatste jaren steeds vaker plaats. Vooral na een ongeval of bij het krijgen van een sportblessure kan de pees van de biceps afscheuren. Chirurgen gebruiken dan implantaten, zoals buttons, schroeven en ankers, om de pees bij de elleboog te herstellen.

Over het algemeen zijn dit soort implantaten goed, maar wel treden er na de ingreep vaak complicaties op. Het maakt niet uit welke implantaat wordt gebruikt bij de operatie van een afgescheurde pees van de biceps bij de elleboog. Volgens het onderzoek van Kodde is de soort ingreep, 1 of 2 incisies, en leeftijd en conditie van de patie?nt (topsporter of gewond geraakt bij een ongeluk) meer van invloed op de uitkomst van de behandeling van deze zware blessure.

Bij breuken van het radiuskopje is het letsel van de elleboog bij oudere patie?nten ernstiger dan bij jonge patie?nten. Ernstige breuken van het radiuskopje kunnen het beste met een prothese behandeld worden. Het onderzoek van Kodde laat zien dat het soort radiuskopprothese daarbij weinig verschil maakt.

Volgens Kodde komen letsels aan de elleboog weinig voor. Hij pleit ervoor dat dit soort operaties wordt gedaan door orthopedische chirurgen met veel ervaring in de elleboogchirurgie. De chirurg moet daarbij het implantaat gebruiken waarmee hij het meest vertrouwd is.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen