Hulpmiddel kiezen lastig: daarom biedt Scouters.nl beoordelingen

We worden ouder en hebben meer hulpmiddelen nodig om beter te bewegen. Steeds vaker betalen mensen zelf, helemaal of gedeeltelijk. En wie betaalt, bepaalt. Maar het kiezen van het juiste hulpmiddel is lastig: er zijn weinig ervaringen beschikbaar en ook zijn er geen onafhankelijke overzichten met de beste, innovatieve en hippe hulpmiddelen. Daarom kan iedereen nu ook het juiste hulpmiddel beoordelen op de onafhankelijke zelfhulpsite Scouters.nl. “Iedere dag ontvangen we beoordelingen, positief en negatief. Er ontstaat een rijke database ervaringen,” vertelt Sanne Gooskens, mede-oprichter van Scouters.nl.

Kiezen is knelpunt bij hulpmiddel kopen en aanvragen
Een groot knelpunt bij het aanvragen of kopen van een hulpmiddel is het kiezen van het juiste hulpmiddel. De vrijheid is niet alleen beperkt bij een aanvraag via de gemeente (toont onderzoek van NPCF en Ieder(in))*, maar ook ontbreekt het aan transparante informatie zoals gebruikersbeoordelingen in de hulpmiddelenbranche, vertelt Gooskens. “Laatst bleek nog dat 91% van de 55-plussers bij een online aankoop gebruik maakt van reviews. Maar die over hulpmiddelen zijn vaak heel lastig of zelfs helemaal niet te vinden, zien we in onze dagelijkse praktijk.”

Rijke database ervaringen met hulpmiddelen
Tegelijkertijd worden hulpmiddelen steeds minder vaak vergoed of wordt door gemeenten een forse eigen bijdrage gevraagd. “Dan wil je wel weten of het product dat je koopt of aanvraagt bij het WMO-loket, wel het juiste voor jou is,” gaat Gooskens verder. Op de onafhankelijke zelfhulpsite Scouters.nl is het daarom nu mogelijk hulpmiddelen te beoordelen op vaste criteria.

Gooskens: “Iedere dag ontvangen we beoordelingen, positief en negatief. Er ontstaat een rijke database ervaringen.” Het was al mogelijk om een overzicht van de beste, meest innovatieve en hippe hulpmiddelen te vinden op Scouters. Ook konden bezoekers al verschillende persoonlijke testvideo’s bekijken op de website, waarin hulpmiddelen uitgebreid worden getest door een ervaren testteam.

“Ons doel? De keuzevrijheid bij hulpmiddelen vergroten”
Met deze nieuwe functionaliteit wil Gooskens de transparantie in de hulpmiddelensector vergroten, vertelt ze. “Het is een gesloten sector, waarin prijzen niet altijd openbaar worden gemaakt en je ook niet altijd de vrijheid wordt gegeven om te kiezen, zeker niet met een kleine portemonnee.” Scouters is opgericht om mensen te stimuleren te kiezen en de informatie over de mogelijkheden en de ervaring met hulpmiddelen te vergroten, licht ze toe. “Nu beoordelen ook mogelijk is, willen we daar samen met alle enthousiaste bezoekers, fans, testers en vrijwilligers van Scouters, een bijdrage aan leveren.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen