Gepatenteerde Q-koortstest geeft patiënten duidelijkheid

Bijna tien jaar na de Q-koortsepidemie in Nederland blijken nog steeds mensen besmet zonder dat ze dat wisten. Onbewuste Q-koortspatiënten kunnen nu wel de oorzaak van hun klachten achterhalen dankzij een revolutionaire test op basis van T-cellen. Op deze Nederlandse uitvinding is nu het patent toegekend in Europa en Australië. Dit is een erkenning voor de baanbrekende techniek van het RadboudUMC en Innatoss Laboratories. De Q-detect™ test geeft nieuwe antwoorden over doorgemaakte Q-koortsinfecties.

Bert Brunninkhuis, voorzitter van patiëntenvereniging Q-uestion ziet de patenttoewijzing als grote stap vooruit voor onbewuste Q-koortspatiënten. “Het doet me deugd, dat het patent op de nieuwe Q-koortstest is toegekend. Dat is een stap die voor sommige Q-koortspatiënten duidelijkheid kan geven over hun gezondheidsklachten en onzekere situatie. Met die innovatie draagt Innatoss bij aan de herkenning van Q-koorts. En dat helpt de patiënt in zijn strijd voor de erkenning van zijn klachten.”

Veel mensen nog steeds onbewust besmet
Het probleem bij Q-koorts is dat de meeste mensen na infectie niet weten dat ze besmet zijn. Dat komt omdat meer dan de helft van hen geen klachten ervaart na infectie of denkt aan griep in plaats van Q-koorts. Een klein percentage ontwikkelt later chronische Q-koorts, een variant die dodelijk kan zijn. Mensen die wel een ziekteperiode na infectie hebben gehad, kunnen het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) ontwikkelen, dat vaak ernstige gevolgen heeft voor dagelijkse activiteiten en werk.

Steeds meer aanvragen voor nieuwe test
Mede dankzij de mediacampagne van Q-Support, om Q-koorts weer onder de aandacht te brengen, willen steeds meer mensen zich laten testen op Q-besmetting bij Innatoss in Oss. De nieuwe test gebruikt de geheugencellen in het bloed voor de analyse, in plaats van de gebruikelijke antistoffen. Door deze innovatie kunnen patiënten meer duidelijkheid krijgen over de mogelijke oorsprong van hun klachten. “Huisartsen kunnen doorverwijzen naar ons laboratorium voor een test. Er zijn meerdere locaties in Nederland waar bloed afgenomen kan worden, omdat de Q-koortsepidemie in vrijwel heel Nederland mensen heeft geïnfecteerd,” aldus Dr. Anja Garritsen, algemeen directeur van Innatoss Laboratories in Oss.

Voor aanvragen van de Q-koortsdiagnostiek heeft Innatoss een aparte site in het leven geroepen: www.qkoortstest.nl.

Bron: Innatoss

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen