Gezond zwanger worden begint al vóór de zwangerschap!

Array

Een gezonde leefstijl tijdens een zwangerschap is belangrijk. En om een kind echt een goede start te geven, kun je het beste al vóór de zwangerschap beginnen met gezond leven. Niet alle aanstaande ouders weten dit. Sommige aanstaande ouders zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s van bijvoorbeeld overgewicht, medicijn- of alcoholgebruik op een eventuele zwangerschap. Daarom is het Verloskundig SamenwerkingsVerband Geldrop (VSV) gestart met een project om de kennis over ‘gezond zwanger worden’ onder potentiële nieuwe ouders te verhogen.

Het VSV werkt hiertoe samen met diverse (zorg)partners waaronder gynaecologen, verloskundigen, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg, apothekers, huisartsen en de gemeente Geldrop-Mierlo. Thérèse van den Oever, verloskundige en tevens projectleider “Gezond Zwanger Worden’, is zeer gedreven om met de hele zorgketen de informatievoorziening te verbeteren. ‘Het gaat er uiteindelijk om dat er gezonde kinderen ter wereld worden gebracht. Een grote groep vrouwen is zich niet bewust wat ze zelf kunnen doen aan een gezonde zwangerschap. Meer aandacht voor het onderwerp, zelfs nog vóór sprake is van een kinderwens, vergroot de kans dat meer aanstaande ouders gezond aan een zwangerschap beginnen.”

Wat betekent ‘gezond zwanger worden’?
Van den Oever: “Dat betekent bijvoorbeeld zorgen voor een gezond gewicht, stoppen met roken en met het drinken van alcohol en op tijd starten met het slikken van foliumzuur. Deze vitamine, die de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje doet afnemen, moet je slikken vanaf vier weken vóór je zwanger kunt worden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het effect van medicijngebruik of drugs op een eventuele zwangerschap. Tevens is het goed om rekening te houden met erfelijke ziektes, risico’s op het werk en eventuele problemen tijdens een eerdere zwangerschap.”

Informatievoorziening
Via diverse communicatiemiddelen (folder, poster, op maat presentaties en een Facebookcampagne) worden potentiële ouders in Geldrop en Mierlo er onder meer op gewezen dat zij bij de verloskundige en de huisarts terecht kunnen voor advies op het gebied van gezond zwanger worden. Ze worden daarnaast verwezen naar de website www.strakszwangerworden.nl. Op deze site staat veel informatie over belangrijke onderwerpen die met gezond zwanger worden te maken hebben. Je kunt er een korte kennisquiz doen om erachter te komen wat je al weet over een gezonde voorbereiding op een zwangerschap. Verder staat er een animatie op voor laag geletterden en filmpjes waarin de belangrijkste adviezen in meerdere talen worden gegeven.
Met de online zwangerwijzer www.zwangerwijzer.nl test je in 15 minuten of er risico’s zijn voor de zwangerschap of voor je baby. Als er risico’s zijn, krijg je direct informatie en advies. Het overzicht met je antwoorden op de vragen kun je meenemen naar je huisarts of verloskundige.

Bron: Verloskundig SamenwerkingsVerband Geldrop (VSV) 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen