Voor de hand liggende behandeling hersenbloeding werkt niet

Array

Bloedplaatjestransfusie als behandeling bij patiënten met een hersenbloeding werkt averechts als deze patiënten al bloedplaatjesremmende middelen slikken. Artsen moeten stoppen met deze behandeling. Dat is de uitkomst van een studie die opgezet en gecoördineerd werd vanuit het AMC. De studie wordt vandaag – op de Europese Dag van de Beroerte – gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Elk jaar krijgen twee miljoen volwassenen wereldwijd een beroerte veroorzaakt door bloeding in de hersenen. Het is de vorm van beroerte met de meeste sterfgevallen. De aandoening heeft grote impact: twee op de vijf mensen sterven binnen een maand, en nog eens twee van de vijf worden afhankelijk van zorg van anderen.
Veel patiënten met hart- en vaatziekten gebruiken bloedverdunners in de vorm van bloedplaatjesremmende medicijnen, zoals het ‘kinder-aspirientje’. Hiermee worden veel hart- en vaatziektes voorkomen. Keerzijde is echter dat als deze patiënten een hersenbloeding krijgen, de bloeding niet goed wordt gestopt – met extra hersenschade tot gevolg. De logische aanname was dat het doorbloeden te stoppen is door direct een bloedplaatjestransfusie te geven. Onderzoekers hebben nu geconstateerd dat dit juist een verminderde kans op herstel geeft.

Patiënten die deelnamen aan deze klinische studie ontvingen allemaal de standaard zorg na een beroerte. Zij werden willekeurig toegewezen in de groep die de bloedplaatjestransfusie kreeg of niet. De groep die bloedplaatjestransfusie kreeg vertoonde een verhoogd risico op overlijden en op langdurige invaliditeit in vergelijking met de groep die enkel de standaard zorg ontving.
Het is onduidelijk waaróm patiënten die bloedplaatjestransfusies ontvingen slechter af bleken dan degenen die dat niet kregen, zeggen de onderzoekers. Zij vermoeden dat de behandeling bloedstolsels of ontsteking in de hersenen kan veroorzaken, waardoor het effect van de bloeding alleen maar erger wordt, niet minder.

Prof. Yvo Roos, hoofdonderzoeker en hoogleraar van het AMC: ‘Veel Amerikaanse collega’s schreven deze behandeling standaard voor omdat ‘het zo logisch is’. Onze studie onderstreept maar het belang dat ook ‘logische’ behandelingen uitgezocht moeten worden in gedegen klinisch onderzoek alvorens ze een standaard behandeling worden. Een aantal collega’s moeten hun behandelbeleid nu onmiddellijk herzien’.

Deze studie werd uitgevoerd door het AMC met medewerking van meer dan 25 andere Nederlandse ziekenhuizen. De studie was een Europees project in samenwerking met centra in Schotland en in Frankrijk. Het werd gesponsord door ZonMW en Sanquin bloedbank.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen