Nieuwe cao brengt GGZ-sector in de problemen

Array

Wachtlijsten stijgen en werkdruk jong personeel neemt toe
De nieuwe cao voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) heeft grote negatieve gevolgen voor de sector. Dat stellen werkgevers in de branche. Als gevolg van de cao krijgen werknemers ouder dan zestig verplicht een maand verlof per jaar, het zogenaamde levensfasebudget. De gevolgen hiervan zijn dat deze groep medewerkers te duur wordt voor de werkgever, de werkdruk van hun jongere collega’s toeneemt en de wachtlijsten nog langer worden.

Levensfasebudget
De cao werd in maart van dit jaar algemeen bindend verklaard. Dat betekent dat alle werkgevers in de GGZ-sector verplicht zijn de cao te volgen. Het levensfasebudget (LFB) is in het leven geroepen zodat oudere werknemers een opstap naar hun pensioen kunnen maken. Het gaat om ongeveer vier weken per jaar die ze als extra vakantie kunnen opnemen.

Werkdruk
Michiel Bosman, psychiater en directeur van GGZ-instelling Dokter Bosman, ziet als gevolg van de arbeidsovereenkomst de werkdruk stijgen bij zijn jongere medewerkers. “Hetzelfde werk moet nu gedaan worden door minder mensen, want ik ben een groot deel van mijn werknemers een maand per jaar kwijt. Dit terwijl de werkdruk al heel erg hoog is. Ik voorzie hierdoor een stijging van het aantal ziekmeldingen en burn-outs.”

Maatschappelijk onwenselijk
Niet alleen werkgevers ondervinden last van deze cao, ook de patiënten en de samenleving zijn niet gebaat bij deze afspraken. “Partijen in de zorg doen er alles aan om zo hoog mogelijke kwaliteit tegen zo laag mogelijke kosten te leveren. Vakbonden introduceren hier een volstrekt achterhaald idee van prepensioen”, zegt Bert Bakker, voorzitter van Platform Meer GGZ, de alternatieve werkgeversorganisatie in de GGZ. “Het ergst vind ik dat je kunt uittekenen dat de wachtlijsten stijgen, ook voor kwetsbare jongeren in de Jeugd GGZ. Bovendien kost het werkgelegenheid in de sector”.

Leeftijdsdiscriminatie
De cao is niet alleen nadelig voor de sector en de samenleving, maar ook juridisch valt er het nodige op af te dingen, zo stelt  arbeidsrechtadvocaat Bart Maes van Maes Staudt Advocaten. “Het levensfasebudget in de cao is er alleen voor oudere werknemers en niet voor jongere medewerkers. Mijns inziens is er in de cao dan ook sprake van een niet te rechtvaardigen leeftijdsdiscriminatie.”

Maes overweegt een klacht in te dienen bij het College voor de rechten van de Mens.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen