Grote stap in behandeling bacteriële infecties

Onderzoekers van het UMCG hebben een methode ontwikkeld waarmee antimicrobiële stoffen verpakt kunnen worden en daardoor voor het eerst diep door kunnen dringen in een bacteriële infectie.  Zij hebben hiermee een grote stap gezet in het ontwikkelen van alternatieven voor de huidige methode om antimicrobiële stoffen toe te dienen teneinde om bacteriële infecties te behandelen. Tot nu toe waren er hoofdzakelijk antimicrobiële stoffen bekend die aan het oppervlak van een infectie bacteriën konden doden.  Door de nieuwe verpakking, kunnen antimicrobiële stoffen veel dieper in de infectie doordringen. De UMCG’ers werken hierin samen met chemici van de Nankai University in Tianjin, China. De onderzoekers publiceerden hierover in het wetenschappelijke tijdschrift ACS Nano.

Meer dan 60% van alle menselijke infecties worden veroorzaakt door biofilms. Biofilms bestaan uit een laag bacteriën die zich overal in het lichaam kunnen vormen en infectie veroorzaken. Biofilms zijn steeds minder vatbaar voor antibiotica doordat bacteriën steeds resistenter worden tegen antibiotica, maar ook doordat deze niet goed doordringen in een biofilm. De slechte doordringbaarheid van biofilms door antimicrobiële stoffen is al bekend sinds Antoni van Leeuwenhoek al in de 17e eeuw schreef dat ‘de azijn waarmee ik mijn tanden was, alleen die diertjes doodt aan de oppervlakte, maar niet komt bij de diertjes in de kern’. Tot nu toe was nog maar beperkte vooruitgang op dit terrein geboekt.

Nu hebben de onderzoekers een nieuwe methode ontwikkeld waarin antimicrobiële stoffen verpakt kunnen worden. Hierdoor is de verpakking, bestaande uit micellen, in staat zichzelf een weg te zoeken naar een infectie om vervolgens te penetreren in de biofilm. Hier openen de daar aanwezige bacteriën zelf de verpakking om daarmee hun eigen dood te bewerkstelligen.

In het onderzoek is aangetoond dat micellen met de antimicrobiële stof Triclosan kunnen penetreren in biofilms bestaande uit stafylokokken, die vervolgens gedood worden door Triclosan. Stafylokokken veroorzaken veel infecties.  De onderzoekers denken hiermee een grote stap te hebben gezet in de behandeling van bacteriële infecties. Dit juist op een moment dat de werkzaamheid van veel bestaande methoden en antibiotica aan het afnemen is.

De onderzoekers benadrukken dat de klinische toepassing bij mensen nog niet in het verschiet ligt. De eerste vervolgstap is om deze methode in dierproeven te testen.

 

Link naar de publicatie in ACS Nano:
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acsnano.6b01370

Bron: UMCG/RUG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen