Tips om muggen op afstand te houden?

Beten van insecten zijn meestal vooral hinderlijk. Er bestaat niet één middel waarmee je gegarandeerd niet gestoken zal worden. Het belangrijkste is om zoveel mogelijk muggenbeten te voorkomen. Muggen kunnen ziekten overbrengen.Het muggenvrouwtje heeft mensenbloed nodig om zich te kunnen voortplanten. De combinatie van bepaalde geurstoffen en warmte vindt zij erg aantrekkelijk.

Tegen muggen zijn twee dingen te doen: het lichaam beschermen of een bepaalde ruimte muggenvrij maken. Repellents zijn producten die een film leggen op de huid, waardoor deze anders gaat geuren en minder aantrekkelijk wordt voor de mug. Heel bekend is de geur van citronella-olie. Repellents zijn er in de vorm van sticks en crèmes. Gebruik bij het slapen ’s nachts en overdag een klamboe van fijnmazig gaas. De effectiviteit van een klamboe neemt aanzienlijk toe wanneer deze is geïmpregneerd met een middel als permetrine (te koop bij kampeerzaken of drogist). Deze middelen doden de muggen wanneer ze op het net hebben gezeten.

Om een ruimte ongediertevrij te maken zijn er insecticiden. Deze weren de mug niet af, maar doden haar. Een middel tegen vliegende insecten doodt niet alleen muggen, maar ook vliegen, wespen en dergelijke. Elektrische insecticidenverspreiders bestaan uit een flacon met vloeistof en een verdampstekker. De insecticide verdampt langzaam en is daardoor lang effectief.

Zika
De muggensoort die malaria overbrengt bijt ook overdag. Om te voorkomen dat je gebeten wordt is het aan te raden om stilstaand water weg te laten lopen. Muggen leggen hun eitjes hierin. En laat je niet bijten. Hier zijn onze 3 gouden regels:

  1. Draag insectenwerende kleding en (met permetrine geïmpregneerde) sokken
  2. Breng hoogwaardige insectenwerende middelen met DEET, picaridin of Citriodiol (citroen eucalyptus) aan op de onbedekte huid
  3. Slaap onder een geïmpregneerde klamboe

Draag om ’s avond, als je buiten zit, beschermende kleding. Vergeet hierbij de voeten en enkels niet. Dan zijn er nog de verschillende insectverdrijvende middelen: b.v. middelen die DEET bevatten. Maar helemaal afdoende is geen enkel middel. Het is vooral belangrijk om te voorkomen dat muggen de slaapkamer binnenkomen en mochten ze er muggen dan toch zijn. Dan kan je die het beste doden met insecticiden uit een spuitbus of aangebracht op de raamkozijnen of deurposten.

Malaria
De muggesoort die malaria overbrengt bijt alleen ’s avonds en ’s nachts en ’s ochtends vroeg. Om te voorkomen dat je gebeten wordt is het aan te raden om ’s avond, als je buiten zit, beschermende kleding te dragen. Vergeet hierbij de voeten en enkels niet. Dan zijn er nog de verschillende insectverdrijvende middelen: b.v. middelen die DEET bevatten. Maar helemaal afdoende is geen enkel middel. Het is vooral belangrijk om te voorkomen dat muggen de slaapkamer binnenkomen en mochten ze er muggen dan toch zijn. Dan kan je die het beste doden met insecticiden uit een spuitbus of aangebracht op de raamkozijnen of deurposten. Reist u af naar malaria gebieden. Dan is het belangrijk dat u malaria profylaxe (anti malaria) gebruikt. De profylaxe verschilt per persoon om erachter te komen wat voor u het beste is kunt u het best een afspraak maken met de GGD.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen