Vervolg campagne ‘Houd jezelf niet voor de gek’

0
1169

In een samenleving die complexer is geworden, met een steeds toenemende druk en een digitalisering die in grote mate ons leven beheerst, nemen ook het aantal klachten toe. Zodat een ieder met psychische klachten de signalen tijdig (h)erkent, geeft PsyQ in de periode van 17 mei tot 27 juni een vervolg aan de campagne ‘Houd jezelf niet voor de gek. Geloof je ‘t selfie.’

Angst, somberheid, negatieve gedachten, stress. Soms loopt het even niet zo lekker en doe je jezelf anders voor dan jij je voelt. Eén op de vier mensen in Nederland heeft er dagelijks last van maar durft dat niet kenbaar te maken. Blijkbaar doen we ons, met name op sociale media, liever beter voor dan dat we ons daadwerkelijk voelen.

Maar als psychische klachten niet verdwijnen of juist erger worden, is het belangrijk jezelf niet voor de gek te houden. Het risico bestaat dat de problematiek toeneemt en de behandeling onnodig langer duurt. PsyQ wil met de ‘Geloof je het selfie-campagne’ mensen erop wijzen tijdig aan de bel te trekken. “Blijf niet tobben maar onderneem actie. Bijvoorbeeld door naar je huisarts te gaan.”

Depressie is in 2020 de meest voorkomende psychische ziekte
Ruim 1 op de 10 Nederlanders van 12 jaar of ouder hebben psychische klachten. Vooral depressie komt vaak voor en treft 1 op de 10 mannen en 1 op de 5 vrouwen. Angst komt het meest voor bij vrouwen in de leeftijd 25 tot 44 jaar. Dertig procent van de mensen met een angststoornis heeft ook te maken met een depressie of alcoholmisbruik. Desondanks is het taboe nog steeds enorm groot, wat ervoor zorgt dat mensen minder snel hulp zoeken.

Praktische tips om erger te voorkomen
Op de campagnewebsite psyq.nl/selfie staan verschillende uitspraken waarin mensen met  psychische klachten zich herkennen. Zoals: ‘Ik voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet’, ‘Die angst maakt me hopeloos. Ik zet geen stap meer buiten de deur’, tot ‘Alcohol? Ik drink vaak te veel’. Bij elke uitspraak staan praktische tips hoe hiermee om te gaan en wat je kunt doen om erger te voorkomen. Daarnaast zijn er op diverse plaatsen in cursussen & workshops om weer meer grip op je leven te krijgen. Veel van deze cursussen zijn gratis.

Campagne
Tot eind juni 2016 hangen er campagneposters in bussen en trams in de drie regio’s waar PsyQ actief is: Noord-Holland, Haaglanden en Rijnmond. Ook zet PsyQ betaalde advertenties in die tevoorschijn komen bij specifieke zoekwoorden en banners op gezondheidswebsites. In deze uitingen worden mensen aangespoord naar de campagnewebsite te gaan waarop een film, zelftests en tips staan.

Geestelijke gezondheidszorg op maat
PsyQ biedt specialistische en toegankelijke hulp voor volwassenen met de meest voorkomende psychische problemen. Zoals angststoornissen, autisme, bipolaire stoornissen, depressie, ADHD bij volwassenen, eetstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychotrauma, seksualiteit en somatiek & psyche.

Vorig artikelVenJ en VWS nemen vooronderzoek Commissie de Winter in ontvangst
Volgend artikelSCP: Redzaamheid lager en kwaliteit van leven minder goed
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.