CCUVN en Maag Lever Darm Stichting activeren achterban voor ontwikkeling e-health tool

0
1930

De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) en de  Maag Lever Darm Stichting roepen hun achterban op om fondsen te werven voor de verdere ontwikkeling van ‘mijnIBDcoach’. Dit is een e-health tool die zorgt voor minder poli-afspraken en meer zorg op maat.

‘MijnIBDcoach’ wordt al toegepast in tien ziekenhuizen, onder andere in het MUMC+, LUMC en UMCG. De resultaten daarvan zijn veelbelovend. Via mijnIBDCoach kunnen patiënten, na uitnodiging door de behandelend arts, inloggen op een persoonlijke pagina op internet. Daarop zijn vier tabbladen: kenniskuren, monitoringfunctie, behandelplan en berichtenfunctie. Daarmee krijgen IBD-patiënten zorg op maat aangeboden en kunnen ze direct in contact komen met verpleegkundig specialisten.

De eerste resultaten zijn veelbelovend. Tineke Markus, directeur van de CCUVN: ‘Door de monitoringfunctie kan een verpleegkundig specialist in één oogopslag zien hoe het met de patiënt gaat, en op basis daarvan handelen. Ook kan een behandelteam in een ziekenhuis op vaste tijdstippen berichten van patiënten doornemen. Dat verbetert de zorg, en werkt tegelijk efficiënt. We verwachten dat ziekenhuizen door mijnIBDcoach zorg op maat leveren, en dat de patiënttevredenheid toeneemt.’ Daarnaast wordt de behandeldata geanonimiseerd opgeslagen, zodat deze gebruikt kan worden voor wetenschappelijk onderzoek.

De Maag Lever Darm Stichting en de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging roepen hun beide achterbannen op om geld te doneren voor de verdere ontwikkeling van mjnIBDcoach. Op de site ‘stoermetibd.nl’ kunnen patiënten hun eigen actiepagina aanmaken, en hun sociale omgeving vragen hun actie, en daarmee het project, te steunen. Markus: ‘Door onze krachten te bundelen kunnen we meer mensen bereiken om fondsen te werven voor de verdere ontwikkeling van dit project.’

De actie loopt een half jaar. Met de geworven inkomsten wordt de tool technisch verder geoptimaliseerd, waardoor deze in alle ziekenhuizen kan worden toegepast. Ziekenhuizen werken met verschillende ICT-systemen, waardoor de tool nu nog niet overal aangeboden kan worden. Ook kunnen de inkomsten worden ingezet voor de ontwikkeling van extra kenniskuren.