Eerste succesvolle crowdfunding voor innovatief onderzoek naar hart- en vaatziekten een feit

De allereerste crowdfunding voor innovatief onderzoek naar hart- en vaatzieken is succesvol afgerond. De pilot die de Hartstichting in samenwerking met een aantal talentvolle onderzoekers eerder dit jaar startte via steunmijnonderzoek.hartstichting.nl, heeft zo’n 50.000 euro opgeleverd. De Hartstichting verdubbelt het opgehaalde bedrag tot 100.000 euro. Hiermee wordt de komende jaren onderzoek gedaan om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Het is voor het eerst dat de Hartstichting het publiek de kans biedt om via crowdfunding onderzoek naar hart- en vaatziekten direct te financieren.

De crowdfunding ging medio februari van start via een speciaal ontwikkeld platform. Hierop konden wetenschappers hun onderzoek rechtstreeks aan het publiek presenteren. De Hartstichting zorgde – naast de ontwikkeling van het platform – voor training en  begeleiding van de onderzoekers. Ook benaderde zij haar achterban om donaties te werven.
Na zorgvuldige selectie zijn twee projecten van start gegaan.

1. Gezond ouder worden met jonge vaten
Dr. Anton Roks van het Erasmus MC wil ontdekken hoe we veroudering van bloedvaten kunnen tegengaan. Hiermee zou het risico op ingrijpende ziekten, zoals een hartinfarct, beroerte of dementie aanzienlijk worden verminderd.

2. Verlaagt aspirine het risico op een hart- en herseninfarct?

Na een ernstige infectie, zoals een longontsteking, lopen patiënten onnodig veel risico op een hart- of herseninfarct. Een onderzoeksteam aan het VUmc wil graag aan de slag om te onderzoeken of een eenvoudig aspirientje dit risico kan verlagen. Het team bestaat uit BSc Jeske van Diemen, drs. Wessel Fuijkschot, dr. Abel Thijs en Prof. dr. Yvo Smulders.

In totaal hebben de onderzoekers in twee maanden tijd ieder zo’n 25.000 euro opgehaald. De Hartstichting verdubbelt het opgehaalde bedrag, waarmee de financiering rond is. Als tegenprestatie bieden de onderzoekers hun donateurs mooie beloningen aan, zoals een rondleiding door het lab of een vermelding op het platform.

Nauwe samenwerking
Met deze crowdfunding aanpak wil de Hartstichting, in nauwe samenwerking met onderzoekers, wetenschappelijke doorbraken realiseren waar de samenleving behoefte aan heeft én die grote impact hebben op het leven van mensen met hart- en vaatproblemen en hun naasten.

Bron: de Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen