Geer en Goor zorgen voor positieve online buzz ouderenzorg

Array

Overgrote merendeel online berichten over ouderenzorg negatief
Op social media zijn het afgelopen jaar bijna 200.000 berichten over de thuis- en ouderenzorg geplaatst. De veel gedeelde berichten waren bijna allemaal negatief van aard, vooral Geer en Goor zorgen voor een positieve noot in de berichtgeving, zo blijkt uit onderzoek van monitoringtool Buzzcapture.

Thuiszorg negatief in het online nieuws
In het online nieuws en op social media kwam thuiszorg vooral negatief in het nieuws. De dag dat TSN surseance van betaling aanvroeg werden ruim 5.000 berichten online geplaatst. Het nieuws dat Friese bestuurders van een thuiszorgorganisatie een salarisverdubbeling hadden gekregen leidde ook tot veel berichten. De uitzending dat thuiszorgmedewerkers de noodklok luidden bij Pauw werd ook veel besproken online. De nieuwe ontslagronde die in augustus werd aangekondigd bij TSN en de online actie #iksteundethuiszorg zorgen ervoor dat de 5 dagen waarop thuiszorg het meest besproken is, allemaal te kampen hebben met negatief online sentiment. Individuele berichten over thuiszorg van mensen zijn wel positief, maar deze worden niet op grote schaal overgenomen of gedeeld:

thuiszorg

Geer en Goor zorgen voor positieve noot ouderenzorg
Ook over ouderenzorg zijn de meeste online berichten negatief. Het meest besproken bericht is dat directeuren “goud verdienen” volgens de Telegraaf. Opvallend is dat uitzendingen van Geer en Goor zoeken een hobby ook zorgen voor veel buzz en zelfs een notering op plek 2 van meest besproken dagen over de ouderenzorg. Tijdens het RTL-4 programma verschijnen veel vrolijke berichten online hoe goed het is om je in te zetten voor ouderen. Dat gebeurde niet over een bericht dat de ontslaggolf nog wel even door zou gaan in de ouderenzorg. De lancering van de Zilverlijn door het Ouderenfonds leidde ook tot een piek in het online volume. De dag die de top-5 meest besproken online dagen over ouderenzorg vult is de dag dat een Facebookbericht van de pagina “PVV-aanhangers” zich afvroeg hoe mensen het geld dat nu naar vluchtelingen gaat liever verdeeld zou hebben. Hieruit kwam ouderenzorg naar voren als beter alternatief.

ouderenzorg

 

Geer en Goor scoren de meeste likes
Wanneer puur gekeken wordt naar de inhoud van de berichten komen veel negatieve berichten naar boven. Buzzcapture telde ook het aantal likes op Twitter, Instagram en Facebook en zag ook hier dat berichten van Gerard Joling over ouderen veel likes opleveren. In de vijf berichten over ouderenzorg met de meeste likes staat Joling tweemaal genoemd. Uiteindelijk zorgen likes ervoor dat een bericht door veel mensen op Facebook wordt gezien.

Uitspraak Centrale Raad van Beroep geeft boost
Het nieuws dat gemeenten niet zomaar mogen korten op huishoudelijke hulp leidt tot positief sentiment op social media. Het aantal berichten over deze hulp is het afgelopen jaar nooit zo hoog geweest als gistermiddag. Tot 14.15u werden er al ruim 1.700 berichten geplaatst. 84% van deze berichten werd gedeeld via Twitter. Naast het delen van het nieuws geven mensen ook aan blij te zijn met het nieuws.
huishoudsome

Waarom thuis- en ouderenzorg organisaties starten met monitoring
Buzzcapture-analist Kevin Lamers adviseert organisaties om te gaan met monitoring: “Door het zelf schrijven van content over thuis- en ouderenzorg wordt de kans groter dat ook positieve berichten sneller opgepikt worden en op likes kunnen rekenen. Wellicht kan dit de beeldvorming beïnvloeden die er het afgelopen jaar ontstaan is.” Steeds meer organisaties starten met mediamonitoring om te monitoren wat er over hun organisatie, maar ook de branche wordt gezegd. Lees hier vijf toepassingen van monitoring in de ouderenzorg.

Bron: Buzzcapture

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen