Vroege opsporing en behandeling huidkanker cruciaal voor kans op genezing

Array

Huidkankerdag op 21 mei: controle van de huid meer nodig dan ooit
Op zaterdag 21 mei aanstaande wordt voor de vierde maal de jaarlijkse Huidkankerdag georganiseerd. Preventie en het belang van regelmatige controle van de huid staan tijdens deze dag centraal. Meer dan 100 deelnemende dermatologen geven informatie over zonbescherming en huidkanker en controleren de huid op eventuele verdachte plekjes. Vanwege de grote belangstelling zijn de inschrijvingen hiervoor inmiddels gesloten. Huidkanker is, na darmkanker, de meest voorkomende vorm van kanker en het aantal neemt nog steeds toe.

Jaarlijks komen er meer dan 50.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij.Dat betekent dat ongeveer 1 op de 6 Nederlanders in zijn of haar leven een vorm van huidkanker krijgt. “Het is een goede zaak dat we mensen stimuleren regelmatig hun huid te controleren om zo huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken. Tijdens de Huidkankerdag leggen we uit waar je bij zelfcontrole van de huid op moet letten. Ook geven we advies over hoe je je het beste kunt beschermen tegen UV-straling. Zon is goed voor een mens, maar je moet er wel verstandig mee omgaan”, stelt dermatoloog mr. dr. Ellen de Haas, van het  Erasmus MC  Rotterdam en woordvoerder van de Huidkankerdag.

Verhoogde kans op herhaling
Patiënten die eerder huidkanker hebben gehad, wordt sterk geadviseerd hun huid blijvend te controleren. Zij hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van alle andere typen huidkankers die ontstaan door overmatige zonblootstelling. Onderzoek heeft aangetoond dat één op de drie patiënten met een basaalcelcarcinoom, een van de meest voorkomende vorm van huidkanker, binnen 5 jaar ten minste nog een basaalcelcarcinoom heeft ontwikkeld. Daarnaast hebben patiënten met een melanoom een 12 tot 15 keer verhoogd risico op een tweede melanoom.

Preventie
Het overgrote deel van de huidkankers wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan UV-straling. Preventie is belangrijk voor het voorkomen van zowel een eerste huidkanker als een volgende huidkanker. De Huidkankerdag sluit aan bij de campagne van KWF Kankerbestrijding: “Smeren, kleren, weren”. De KWF-campagne richt zich vooral op kinderen en hun ouders. Uit recent onderzoek blijkt dat 90 procent van de ouders zegt er alles aan te doen om hun kinderen niet te laten verbranden. Toch heeft bijna 1 op de 7 Nederlandse kinderen van 4-11 jaar al eens een ernstig verbrande huid gehad (felrode huid met eventueel blaren). Ernstige verbranding in de jeugd geeft een verdubbelde kans op melanoom, op latere leeftijd. De NVDV ondersteunt daarom samen met het KWF de volgende oproep: geniet van de zon, maar bescherm jezelf goed: 1) smeer je in (“smeren”); 2) bedek je huid (“kleren”); 3) zoek de schaduw op (“weren”).

De Nationale Huidkankerdag is een gezamenlijke activiteit van: de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, Huidpatiënten Nederland, Stichting Melanoom, het Huidfonds, La Roche-Posay, LEO Pharma en Roche Nederland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen