Introductie hoofdhuidkoeling in het Oncologiecentrum van het Maastricht UMC+

Array

Vaak effectief, geen negatieve bijeffecten
Vanaf begin mei 2016 kunnen patiënten die worden behandeld met bepaalde vormen van chemotherapie, gebruikmaken van hoofdhuidkoeling. Hiervoor zijn in het Oncologiecentrum van het Maastricht UMC+ twee apparaten beschikbaar. 

Eén van de ongewenste bijeffecten van sommige vormen van chemotherapie is het optreden van haaruitval met tijdelijke kaalheid tot gevolg. Hoofdhuidkoeling wordt sinds enkele jaren toegepast bij patiënten die bepaalde soorten chemotherapie krijgen. Het doel van hoofdhuidkoeling is het verminderen van de doorbloeding van de haarwortels, waardoor er geen of minder haarverlies optreedt. De kans op succes is afhankelijk van het soort chemotherapie dat wordt gegeven.

Bijeffecten
In het Maastricht UMC+ waren aanvankelijk twijfels over mogelijke negatieve bijeffecten van hoofdhuidkoeling en is gewacht met het aanbieden hiervan. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeksgegevens beschikbaar die aantonen dat het veilig kan worden toegepast.

Stichting Roparun
Dankzij een subsidie van de Stichting Roparun Palliatieve Zorg zijn onlangs twee apparaten aangeschaft ten behoeve van het oncologische patiënten op het Dagcentrum Interne Geneeskunde. Hoofdhuidkoeling wordt in het Maastricht UMC+ aan patiënten aangeboden met specifieke vormen van chemotherapie voor borstkanker of prostaatkanker waarbij de kans op succes van de hoofdhuidkoeling aanzienlijk is, namelijk tussen de 55% en 95%.

Voor meer informatie over de vraag of hoofdhuidkoeling voor een individuele patiënt relevant is, adviseren wij om contact op te nemen met de eigen behandelaar.

Voor meer informatie over hoofdhuidkoeling verwijzen wij u naar www.geefhaareenkans.nl

Bron: MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen