EASO: Zorgwekkende toename obesitas vraagt om urgente actie

0
2513

Zorgwekkende toename obesitas vraagt om urgente actie, waarschuwt onderzoeksorganisatie
Brussel/Maastricht/Zwolle, De grootste Europese organisatie voor onderzoek naar obesitas (EASO) waarschuwt dat de groeiende obesitas epidemie in Europa overweldigende effecten zal hebben op de gezondheidszorgkosten en economische productiviteit als er niet snel actie wordt ondernomen. Daarom heeft de EASO haar steun uitgesproken voor de Written Declaration van het Europese Parlement, dat oproept tot meer erkenning van obesitas als ziekte door de EU lidstaten. Tijdens de European Obesity Day op as. zaterdag 21 mei vestigen obesitasonderzoekers uit heel Europa de aandacht op de groeiende epidemie met verschillende evenementen, om een groter bewustzijn en begrip voor obesitas te creëren.

De waarschuwing van de Europese Associatie voor de Studie of Obesitas (EASO)1 komt voort uit verschillende onderzoeksrapporten die aantonen dat obesitas (BMI vanaf 30 kg/m2) en overgewicht (BMI 25-30 kg/m2) nog steeds in snel tempo toenemen en dat in 2030 meer dan de helft van de Europese bevolking overgewicht zal hebben. In enkele landen zal dat percentage zelfs 90% zijn. In Nederland heeft nu 11-15% van de volwassenen obesitas en ongeveer de helft van de volwassen bevolking overgewicht, volgens gegevens van het RIVM, CBS en de GGD.2

In het kader van de European Obesity Day op 21 mei wordt in heel Europa aandacht besteed aan voeding en obesitas, bv ook in de nieuwe campagne #FoodRevolution van Jamie Oliver. Ook de Europese Associatie voor de Studie van Obesitas (EASO)1 zal, in samenwerking met haar 32 nationale leden, verschillende evenementen verzorgen om aandacht te vragen voor de situatie en om een groter bewustzijn en begrip voor obesitas te cree?ren. De Nederlandse partner van de EASO is de Nederlandse Associatie voor de Studie van Obesitas (NASO).3

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt obesitas als e?e?n van de grootste uitdagingen voor de volksgezondheid van de 21ste eeuw. Het vo?o?rkomen van obesitas is verdrievoudigd sinds de jaren ’80 in veel landen in de WHO Europese regio. Obesitas in Europa kost nu meer dan 70 miljard Euro per jaar aan gezondheidszorg en productiviteitsverlies. Twee artikelen uit het medische tijdschrift de Lancet4 hebben ook de enorme omvang van de wereldwijde obesitas epidemie benadrukt en de eveneens enorme toename in type 2 diabetes als gevolg daarvan. Mensen met obesitas hebben een verhoogd risico op Type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker.