Inauguratie van Nynke Boonstra lector Zorg & Innovatie in de Psychiatrie van NHL Hogeschool

Op vrijdag 27 mei wordt Nynke Boonstra benoemd tot lector Zorg & Innovatie in de Psychiatrie. Dit lectoraat van NHL Hogeschool heeft als doel de zorg voor mensen met een psychiatrische aandoening te verbeteren.

Het lectoraat Zorg & Innovatie in de Psychiatrie richt zich op het ontwikkelen en onderzoeken van effectieve interventies die bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. De geestelijke gezondheidszorg is volop in beweging. Vroegtijdige gepersonaliseerde zorg is de focus voor de komende jaren waarbij niet alleen aandacht is voor herstel van psychische symptomen maar meer nadruk ligt op het persoonlijke herstel en het herstel van het maatschappelijk functioneren.

Het onderzoek binnen het lectoraat richt zich op manieren om mensen met een psychische kwetsbaarheid vroegtijdig te ondersteunen in het behouden van hun sociale rollen en het voorkomen van ernstige(re) psychische klachten evenals op herstelondersteunende zorg. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden van digitale innovatie. Op deze manier levert het lectoraat een bijdrage aan het onderbouwen van het handelen van hbo-professionals.

Een van de projecten waar op dit moment aan wordt gewerkt in samenwerking met cliënten en professionals van GGZ Friesland en met studenten van verschillende opleidingen van NHL Hogeschool is een app ter voorkoming van een terugval bij mensen die gevoelig zijn voor een manie. Naast projecten heeft het lectoraat ook een aantal langer lopende onderzoeken. Zo wordt in samenwerking met andere GGZ-instellingen in Noord-Nederland promotieonderzoek uitgevoerd naar het ontwikkelen en valideren van meetinstrumenten om herstel te meten.

Inaugurele rede
Tijdens de inaugurele rede gaat dr. Nynke Boonstra in op de veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg en de manier waarop het lectoraat een bijdrage wil leveren aan kennisontwikkeling op dit gebied.

Lector Nynke Boonstra
Nynke Boonstra (1975) studeerde Verpleegkunde aan NHL Hogeschool en Verplegingswetenschappen aan de faculteit Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Maastricht. Daarna volgde zij de Opleiding Geestelijke Gezondheidszorg Verpleegkundig Specialist waarin inbegrepen de Master Advanced Nursing Practice. In 2011 promoveerde zij aan de RUG op promotieonderzoek gericht op het belang van vroegtijdige behandeling van jongeren met een psychotische kwetsbaarheid. Nynke is sinds oktober 2015 werkzaam als lector Zorg & Innovatie in de Psychiatrie aan NHL Hogeschool. Daarnaast werkt zij als Verpleegkundig Specialist GGZ bij het Vroege Interventie Psychose team van GGZ Friesland.

Samenwerking GGZ Friesland
In het lectoraat werkt NHL Hogeschool samen met GGZ Friesland, de zorginstelling voor geestelijke gezondheidszorg in Friesland. Naast het leveren van inhoudelijk goede zorg volgens de laatste inzichten, sluit GGZ Friesland met behulp van innovatieve projecten aan bij de veranderende vragen uit de samenleving.

Lectoraten
Lectoraten houden zich bezig met het ontwikkelen en uitwisselen van kennis tussen het onderwijs en het beroepenveld. NHL Hogeschool onderhoudt al tientallen jaren nauwe banden met bedrijven en instellingen, binnen en buiten de regio.

Bron: NHL Hogeschool

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen