Goede zonnebril voorkomt schade aan kinderogen

0
895

Vrijwel alle ouders zetten een zonnebril op als ze naar buiten gaan, maar hoe vaak zie je kinderen er niet zonder zonnebril achteraan lopen? Zonder zonnebril naar buiten gaan, vormt echter een groot risico voor de kinderogen. De ooglens van een kind bevat namelijk minder pigment en de pupillen van kinderen zijn wijder en groter dan die van volwassenen. Hierdoor valt er meer schadelijk UV-licht in het oog.

En hoe jonger het kind, des te kwetsbaarder de ogen. Daarom is het heel belangrijk dat kinderen vanaf jonge leeftijd wennen aan het dragen van een zonnebril. De schade die kinderogen oplopen, is niet direct merkbaar, maar kan op latere leeftijd het verschil maken tussen goed en slecht zien. Ook op bewolkte dagen is een goede zonnebril onmisbaar, want ook als de zon niet schijnt is de UV-straling tussen 12.00 en 15.00 uur hoog.

Goede kinderzonnebrillen voor een goede prijs, die precies passen
Zonnebrillen zijn verkrijgbaar vanaf 9 euro en bieden 100% UV-bescherming (categorie 3). Bij een opticien ben je er zeker van dat de zonnebril door een gediplomeerde opticien precies wordt afgepast op maat van het gezicht van je kind. Dit voorkomt dat schadelijk zonlicht langs de zonnebril in het oog van het kind komt.

Weetjes over kinderogen en zonnebrillen

  1. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen: de pupillen van kinderen zijn groter en wijder en hun ooglens bevat minder pigment.
  2. Kinderogen moeten nog tot wel 90 jaar mee en dat is 3 tot 4 keer zolang als hun ouders en 8x zolang als hun opa’s en oma’s. Teveel zonlicht = permanente schade. Het kind heeft hier niet direct last van, maar merkt dit pas op latere leeftijd. Goed voor je ogen zorgen op jonge leeftijd kan het verschil maken tussen goed of slecht zien op latere leeftijd.
  3. Kinderen met blonde haren en blauwe ogen zijn gevoeliger voor zonlicht dan kinderen met donkere haren en bruine ogen.
  4. Ook op bewolkte dagen is de UV-straling in de zomer tussen 12.00 en 15.00 uur hoog – ook dan is een zonnebril nodig!