Nederlandse app Denktank geselecteerd voor Europese e-health startup competitie

Array

Het concept Denktank is door de wereldwijde e-health vereniging HIMMS geselecteerd voor de Europese e-health startup competitie in Wenen op 25 mei aanstaande. Denktank biedt mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om hun alledaagse vragen te stellen aan vrijwilligers in plaats van professionele begeleiders. De online service is een initiatief van de LFB, de belangenvereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking, en stichting E-hulp.Fotostrip Denktank_00001Fotostrip Denktank_00002

Complexe samenleving
In ruim tien jaar is de vraag naar zorg voor mensen met een lichte verstandelijke beperking bijna vervijfvoudigd. Dit wordt met name veroorzaakt door de steeds complexere samenleving. Joost Blommendaal, manager van de LFB: “De overheid verwacht dat kwetsbare mensen zelfredzamer worden en wil de professionele zorg afbouwen. Maar veel mensen met een verstandelijke beperking hebben een schraal netwerk. Ze kunnen echt stress hebben over alledaagse dingen, bijvoorbeeld een ontvangen brief die ze niet begrijpen. Vaak ontbreekt de mogelijkheid om daar snel met iemand over te spreken.” Steeds meer mensen met een verstandelijke beperking hebben een smartphone. Met Denktank hoeven ze niet te wachten tot ze hun professionele begeleider weer zien maar krijgen ze binnen 5 minuten antwoord van een deskundige vrijwilliger.

Vermindering zorgvraag
Mensen met een verstandelijke beperking maken gebruik van een professionele begeleider voor zorg, maar ook bij alledaagse vragen over bijvoorbeeld een OV chipkaart of een smartphone. Frank Schalken, partner van E-hulp “Als cliënt moet je het geluk hebben dat jouw begeleider verstand heeft van het Openbaar Vervoer of toevallig ook jouw merk smartphone heeft. Het lijkt logischer vragen over dit soort zaken te laten beantwoorden door vrijwilligers die zelf dagelijks een OV chipkaart gebruiken of dezelfde smartphone hebben. Die vrijwilligers kunnen aangeven hoeveel verzoeken per week ze willen en op welke tijden. Met Denktank komen hulpvragen aan de hand van algoritmen bij de meest relevante vrijwilligers terecht. Zo vergroot Denktank de zelfstandigheid van mensen met een verstandelijke beperking, vermindert het de zorgvraag en verbindt het de samenleving.”

Financiering
Momenteel voeren de LFB en E-hulp gesprekken met fondsen, gemeenten en geïnteresseerde instellingen, onder andere om de financiering van een pilot rond te krijgen. De verwachting is dat in het najaar gestart kan worden met de bouw van de app en het werven van gebruikers en vrijwilligers. Schalken: “Op termijn gaat het gebruik van de app naar verwachting minder dan €2 per maand kosten, een schijntje ten opzichte van de kosten van een professionele hulpverlener. Het is mooi dat een internationale organisatie als HIMMS de potentie ervan ziet.”

Achtergrondinformatie over Denktank is te vinden op www.denktankapp.nl en over de start-up competitie op ehealthsummit.at

Bron: stichting E-hulp

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen