Spraak- en taalproblemen opsporen met de TOS- CHECK APP

Array

Kentalis heeft een ontwikkeld voor ouders die zich zorgen maken over de taal- of spraakontwikkeling van hun jonge kind. Ze doen een check en krijgen daarna advies. Ook voor professionals is deze app handig. Vijf procent van de Nederlanders heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Nog te vaak wordt dit pas laat ontdekt. Aandacht voor het vroeg signaleren van spraak- en taalproblematiek, kan later in het leven van een kind veel verschil maken.

Niet-pluis-gevoel?
Als ouders zich zorgen maken over de taal- of spraakontwikkeling van hun kind, dan is het belangrijk dat zij actie ondernemen. Het kan onschuldig zijn, maar het kan ook gaan om een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

Om handen en voeten te geven aan een niet-pluis- gevoel, heeft zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis voor ouders en professionals de TOS-CHECK app ontwikkeld. Via de gratis app doen ouders een korte spraaktaaltest en krijgen zij informatie over TOS. Ook krijgen ze advies, bijvoorbeeld om een arts, logopedist of audiologisch centrum te bezoeken.

kentalisEen taalontwikkelingsstoornis
Bij mensen met TOS wordt taal in de hersenen minder goed verwerkt, waardoor ze bijvoorbeeld moeite hebben met het onthouden en leren van woorden of klanken. Vaak is TOS al op jonge leeftijd
te herkennen. Vroegtijdig de juiste hulp bieden, kan grote ontwikkelingsproblemen op latere leeftijd voorkomen. Helaas wordt TOS nog vaak verward met bijvoorbeeld dyslexie, stotteren, een algemene taalachterstand of autisme.

Over Kentalis
Kentalis is er voor mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn of een taalontwikkelingsstoornis hebben. Deze landelijke organisatie biedt onderzoek, zorg en onderwijs en helpt professionals die vragen hebben over communicatie. Kentalis wil dat iedereen kan meedoen aan de samenleving.

Bron: Kentalis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen