Inspectie SZW: duiken gebeurt vaak onveilig

Array

Professioneel duiken gebeurt vaak onveilig. Niet alleen zijn de voorbereiding en instructies onvoldoende, ook het daadwerkelijk duiken gebeurt vaak met risico’s. Dit blijkt uit een onderzoek van de Inspectie SZW. Bij een inspectie van 73 duikbedrijven zijn bij 48 bedrijven overtredingen geconstateerd. De Inspectie SZW stelt dat ‘veilig duiken vóór de duik begint’.
De controle van de Inspectie SZW richtte zich op duikbedrijven en niet op zelfstandige duikers. Bij 64 van de ongeveer 70 private duikbedrijven is geïnspecteerd. Daarnaast is bij zeven brandweerkorpsen van de 25 veiligheidsregio’s, bij douane en bij defensie geïnspecteerd. In totaal zijn bij 73 bedrijven 104 inspecties uitgevoerd, waarvan 67 bij de voorbereiding van het duiken bij het bedrijf en 37 bij de uitvoering op duiklocaties.

Bij 48 bedrijven (66%) zijn overtredingen geconstateerd door de Inspectie SZW. De meeste overtredingen betroffen de voorbereiding van het duiken. Juist de voorbereiding is volgens de Inspectie essentieel, omdat dan de risico’s van het duiken zoveel mogelijk worden geminimaliseerd. Het gaat hier dan onder meer om een goede risico-inschatting en het hebben en geven van een goede werkinstructie. Verder is het duikmateriaal niet altijd goed onderhouden.

Ook bij het daadwerkelijk duiken werden overtredingen geconstateerd. De meest opvallende overtredingen waren het duiken met een onvolledige duikploeg en het duiken op een gevaarlijke arbeidsplaats. Daarnaast bleken duikers geen of een onjuist certificaat te hebben om te duiken.

Volgens de Inspectie SZW is duiken een risicovol beroep. Duikarbeid betreft niet alleen duiken, maar ook andere werkzaamheden, zoals lassen en werken met een hogedrukreiniger, soms onder moeilijke omstandigheden. Elke tekortkoming kan fataal zijn. Bij calamiteiten zijn tekortkomingen moeilijk te corrigeren, er wordt immers onder water gewerkt. Daarom is het van groot belang dat de voorbereiding goed is, zoals een goede RI&E en een goede werkinstructie. Maar ook dat het arbeidsgeneeskundig onderzoek heeft plaatsgevonden, duikers over de (juiste) persoonscertificaten beschikken en dat duikers voldoende en goed oefenen. De Inspectie blijft duikarbeid ook in de toekomst inspecteren.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen