Van Rijn geeft startsein voor onderzoek naar kwetsbaarheid van tieners

Array

Duizenden Rotterdammers doen mee aan grootschalig onderzoek naar leefstijl, gezondheid en ontwikkeling
Staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft vandaag het startsein voor een grootschalig onderzoek naar de leefstijl, gezondheid en ontwikkeling van tieners in Rotterdam. Deze kinderen doen al sinds de zwangerschap van hun moeder mee aan Generation R, een langlopend onderzoek naar een nieuwe generatie in Rotterdam geboren kinderen. De tienerjaren zijn cruciaal. Kinderen maken in deze fase kennis met verschillende ongezonde leefstijlfactoren en maken belangrijke keuzen wat betreft school, opleiding, sporten en vriendschappen. Al deze factoren hebben grote gevolgen voor het latere leven.

Staatssecretaris Martin van Rijn: “Het Generation R onderzoek is zo interessant omdat we willen weten waarom het met de meeste kinderen goed gaat en met anderen niet. De meeste jongeren komen zonder noemenswaardige problemen door de tienerjaren heen. Maar soms gaat het fout en krijgen jongeren met echte problemen te maken. Waar komt dat door? Wat kunnen we als samenleving doen om dat te helpen voorkomen? En hoe kunnen we jongeren die in de problemen raken het beste helpen? Ik hoop dat deze nieuwe onderzoeksfase van Generation R antwoorden heeft op deze grote vragen.” Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport investeert 4 miljoen euro in het onderzoek.

De onderzoekers van Generation R en het Erasmus MC zijn blij met deze investering. Vincent Jaddoe, directeur van Generation R: “Met deze investering is het mogelijk om een hele kwetsbare fase in het leven van jonge mensen te onderzoeken. De eerste kinderen worden binnenkort 13 jaar. Vandaar dat wij deze nieuwe onderzoeksfase ‘Focus op 13’ noemen. Een fase waarin grote veranderingen plaatsvinden op zowel lichamelijk, mentaal als sociaal vlak. Alle kinderen worden uitgenodigd om het onderzoekcentrum in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis te bezoeken. Hier krijgen zij metingen over bijvoorbeeld hun fitheid, gedrag, gehoor, longfunctie, ogen, tanden, vetzucht, en voeding. Ook krijgen de ouders en kinderen een aantal vragenlijsten om in te vullen. Centraal staat de vraag waarom het ene kind zich optimaal ontwikkelt en het andere niet. Door de mogelijke oorzaken van gezondheids- of gedragsproblemen tijdens de pubertijd te achterhalen willen we verschillen in gezondheid aanpakken en voorkomen.”

Gedragsproblemen ontstaan vaak in de pubertijd. Jaddoe: “Het is een tijd waarin kinderen vatbaar zijn voor invloeden uit hun omgeving, relaties met leeftijdsgenoten steeds belangrijker worden en kinderen te maken krijgen met schoolprestaties en uitval. Uit eerder onderzoek van Generation R blijkt bijvoorbeeld dat pestgedrag bij schoolgaande kinderen vaak voor komt. Belangrijk is om te achterhalen welke gevolgen dit heeft voor de verdere ontwikkeling van deze kinderen. Kwetsbare tieners hebben vaak meerdere problemen tegelijk, zoals een ongezonde leefstijl, overgewicht, gedragsproblemen en mindere schoolprestaties. Dankzij duizenden Generation R deelnemers zullen we de aankomende jaren inzicht krijgen in welke kinderen deze tienerjaren niet goed doorkomen, waarom dat zo is, en wat de lange termijn consequenties zijn.”

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen