Diabetes? Dan meer kans op hart- en vaatziekten

Array

Diabetes mellitus (suikerziekte) komt bij veel mensen voor. Dat dit een verhoogde kans op hart- en vaatziekten met zich meebrengt, is minder bekend. Loek van Heerebeek, cardioloog bij OLVG, geeft tips.

Diabetes is een vervelende aandoening. Mensen met diabetes moeten gelijkmatig leven en voortdurend letten op wat ze eten en het bloedsuikergehalte in de gaten houden, om ervoor te zorgen dat ze weinig klachten hebben. Maar ook de gevaren van hart en bloedvaten moeten niet worden onderschat, meent cardioloog Loek van Heerebeek. Daarbij onderscheidt hij hartfalen en klachten als gevolg van aderverkalking.

Verkalking van de aderen
Door diabetes kunnen de grotere slagaderen verkalken. Hierdoor stroomt het bloed soms minder goed door het lichaam. Dotteren of een operatie kunnen dan nodig zijn. Maar ook de kleinere bloedvaten zijn vaak aangedaan. Van Heerebeek: ‘Slechte doorbloeding van deze kleine bloedvaten kan leiden tot problemen met de ogen, de nieren, de zenuwen en de voeten. En wonden genezen slecht. Verkalking in de grote bloedvaten kan zelfs leiden tot een hartinfarct.´

Hartfalen
Diabetes kan ook leiden tot hartfalen; een aandoening waarbij de pompfunctie van het hart minder wordt, of waarbij de hartspier stijver wordt. Afhankelijk van de vorm van hartfalen kan dit klachten geven zoals kortademigheid bij inspanning en verdikking van de enkels. Ook veel plassen en dorst, of druk op de borst kunnen wijzen op deze vorm van hartfalen. Behandeling is goed mogelijk, meestal met medicijnen.

Tips voor gezonde leefstijl
Van Heerebeek benadrukt dat een gezonde leefstijl cruciaal is om de kans op klachten zo klein mogelijk te maken. ‘Zorg dat u gezond eet, bijvoorbeeld door veel fruit en groenten te eten. En eet niet te veel, overgewicht veroorzaakt klachten. Ook regelmatig bewegen helpt. Het hoeft niet heel intensief te zijn. Vijf keer per week een half uur stevig doorwandelen of fietsen is al genoeg. Tot slot is het belangrijk om de medicijnen op de juiste wijze, in de juiste dosering in te nemen.’

Intensieve samenwerking
‘Om hartproblemen zo goed mogelijk te behandelen, werken we intensief samen met de huisarts, de hartfalenverpleegkundige, de cardioloog en natuurlijk met onze patiënten. De zorg is dan zo goed mogelijk op elkaar afgestemd.’

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen