Zwemseizoen van start, zwem in veilig water

0
855

Op 1 mei is de officiële start van het zwemseizoen, dat tot 30 september duurt. De officieel aangewezen locaties worden dan weer gecontroleerd op waterkwaliteit en fysieke veiligheid. Op deze site zal dan weer de actuele informatie per zwemwaterlocatie te vinden zijn. We adviseren om altijd op een officiële zwemwaterlocatie te gaan zwemmen.Aan het zwemmen in open water kleven enkele risico’s, want zwemmers en surfers kunnen ziek worden van bacterien of blauwalgen. Daarom is het wijs om vooraf even te checken hoe het is gesteld met de waterkwaliteit in je favoriete zwem- of surfplas. En als je zelf ziek geworden bent na zo’n zwempartij: hang het aan de grote klok. Bijvoorbeeld bij http://www.zwemwater.nl/
De kwaliteit van het zwemwater in Nederland is over het algemeen goed en daarom gaan miljoenen vakantiegangers naar hartenlust zwemmen in de zee, in meren en plassen. Toch worden jaarlijks duizenden mensen ziek na het zwemmen in vervuild water: naar schatting 100.000 zwemmers lopen in buitenwater een maag-darminfectie op. Soms is het water zo vies dat je daar maar beter even niet kunt zwemmen. Alle provincies geven zeer regelmatig informatie over de zwemwaterkwaliteit van alle plassen en meren op hun grondgebied.

Zwemmersjeuk is de meest voorkomende klacht na het zwemmen in open water. De jeuk is het gevolg van huiduitslag die wordt veroorzaakt door larfjes van platwormen. Deze larfjes zijn op zoek naar een watervogel, maar zij komen soms bij zwemmers terecht. Als het diertje in de huid van een mens dringt, sterft het en dat veroorzaakt een klein bultje.

Zwemmersjeuk is hinderlijk, maar niet gevaarlijk: de bultjes verdwijnen na een paar dagen vanzelf. Besmettingen met bacterien of blauwalgen komen minder vaak voor, maar zijn wel ernstiger dan zwemmersjeuk. Veel open wateren bevatten fecale bacterien, afkomstig uit de uitwerpselen van vogels of andere waterdieren. Deze bacterien kunnen ook via andere zwemmers, toiletlozingen van boten, ongezuiverd rioolwater of landbouwmest in het water terechtkomen. De meest voorkomende verschijnselen bij een bacteriologische besmetting zijn maag-darminfecties, aandoeningen van de luchtwegen, huidaandoeningen, oor- en oogontstekeningen. Soms zorgen blauwalgen voor minder zwemplezier. De verschijnselen van een blauwalg-besmetting worden binnen twaalf uur na het zwemmen zichtbaar: hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Blauwalgen kunnen eveneens maag- en darmstoornissen veroorzaken en levercellen beschadigen. De ziekteverschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf. Het is wel aan te raden om een huisarts te raadplegen, want de symptomen van besmettingen met blauwalgen en ziekteverwekkende bacterien lijken sterk op elkaar.

Een zwempartij in buitenwater kan dus resulteren in misselijkheid of een oorontsteking. Kleine kinderen en ouderen zijn extra kwetsbaar, omdat zij relatief veel water binnen krijgen en ook eerder ziek worden door een vergiftiging. Veel vakantiegangers beseffen niet hun klachten het gevolg zijn van zwemmen in buitenwater. Vaak wijten ze hun klachten aan het barbecuevlees van de vorige dag, terwijl ze eigenlijk ziek zijn van blauwalgen of fecale bacterien. Als mensen ziek worden van het zwemmen in open water, dan is het belangrijk om dat snel bekend te maken. Het is namelijk een signaal aan de desbetreffende waterbeheerder dat hij maatregelen moet nemen en het is een teken voor andere zwemmers dat het water niet veilig is. Waterbeheerders moeten van 1 mei tot 1 oktober het zwemwater twee keer per maand controleren op diverse punten. Zij kijken of er geen laag olie, schuim of algen op het water drijft. Ze letten op verdachte geuren en dode dieren, die botulisme of de ziekte van Weil kunnen veroorzaken. Daarnaast nemen zij watermonsters, die in een laboratorium worden onderzocht op de aanwezigheid van ziekteverwekkende bacterien of fecalien.

Als bij een zwemplaats blijkt dat het ongezond of gevaarlijk is om in het water te zwemmen, stelt de provincie een waarschuwing of een zwemverbod in. Er worden dan waarschuwingsborden geplaatst. Over het algemeen is de kwaliteit van buitenzwemwater goed, slechts incidenteel wordt in zwemwater iets aangetroffen waardoor die plas tijdelijk niet aan de kwaliteitsnormen kan voldoen. Het gaat vooral mis bij stilstaand water dat niet wordt ververst. Maar vervuiling die de normen overschrijdt, is vaak van korte duur. Vakantiegangers kunnen op verschillende manieren informatie krijgen over de plaatsen waar in oppervlaktewater kan worden gezwommen. Alle provincies zorgen voor zwemwaterfolders (verkrijgbaar bij gemeentehuizen, bibliotheken, VVV’s, campings en hotels). Zwemwaterinformatie is ook te vinden via http://www.zwemwater.nl/