Nieuw beleid nodig voor mensen met oogaandoening

Promovenda Tali Spiegel deed onderzoek bij mensen met een degeneratieve oogaandoening, waaruit blijkt dat het verbergen van deze aandoening een belangrijke rol speelt bij carrièrekansen en welzijn. Zo blijven mensen die hun identiteit verbergen, door bijvoorbeeld geen gebruik te maken van hulpmiddelen zoals een stok of een hond, gemiddeld langer aan het werk. De mate waarin ze de aandoening bekendmaken is ook van groot belang. Zo kan het (gedeeltelijk) onthullen van de aandoening samengaan met stress en een gebrek aan zelfacceptatie. Beleidsmakers zouden oplossingen moeten vinden om een veilige werkomgeving te creëren voor individuen die hun aandoening niet (volledig) willen onthullen op het werk, vindt Spiegel.

Mensen met een aandoening hebben een verhoogd risico om gediscrimineerd te worden of met vooroordelen te maken te krijgen. Zij kiezen er soms voor om hun aandoening geheim te houden. Tali Spiegel onderzocht voor haar promotie mensen met een degeneratieve oogaandoening.

Uit Spiegels onderzoek komt naar voren dat het verbergen van een visuele aandoening een belangrijke rol speelt bij de carrièrekansen en het welzijn van deze mensen. Mensen die hun identiteit verbergen maken bijvoorbeeld minder gebruik van hulpmiddelen zoals een stok of een hond, waardoor ze op jongere leeftijd de arbeidsmarkt moeten verlaten. De mate waarin de aandoening bekendgemaakt wordt is ook van groot belang. Zo kan het gedeeltelijk onthullen van de aandoening samengaan met stress en een gebrek aan zelfacceptatie. Beleidsmakers zouden oplossingen moeten vinden om een veilige werkomgeving te creëren voor individuen die hun aandoening niet (volledig) willen onthullen op het werk.

Bron: RuG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen