Eerste hoogleraar Filosofie van de Neurowetenschappen benoemd bij VUmc

Array

Per 1 juni is Gerrit Glas, filosoof en psychiater, de eerste hoogleraar Filosofie van de Neurowetenschappen in Nederland. Met zijn benoeming aan de afdeling anatomie en neurowetenschappen van VUmc is ook een nieuwe opleiding een feit: aankomend studiejaar start de master filosofie van de neurowetenschappen aan VU/VUmc.
Prof.dr. Glas is verheugd met zijn nieuwe opdracht. ‘Een van de vragen waar ik mij op wil toeleggen luidt: “wat is dat eigenlijk, translationeel onderzoek in de neuroscience?”. Er wordt vaak gezegd dat medisch-wetenschappelijk onderzoek vanuit het lab of de wetenschap snel bij de patiënt terecht moet komen. Maar wat houdt die vertaling naar de praktijk nu precies in?”

Ook Jeroen Geurts, hoofd van de afdeling anatomie en neurowetenschappen van VUmc en hoogleraar translationele neurowetenschappen, is enthousiast: ‘Met deze leerstoel is een van de in mijn oratie uitgesproken dromen uitgekomen. We hebben een geweldige pionierende rol. We zullen ons toeleggen op een aantal conceptuele en ethische vraagstukken rondom de neurowetenschappen. De moderne neurowetenschapper is óók filosoof, als hij zijn vak goed verstaat.’

De nieuwe opleiding waar het hoogleraarschap van Glas aan is gekoppeld, zal in september van start gaan. Prof.dr. Reinier Munk, opleidingsdirecteur bij de afdeling Filosofie aan de VU, licht toe dat de het masterprogramma filosofie van de neurowetenschappen twee jaar duurt en speciaal bedoeld is ter verdieping van de master neuroscience van VUmc. Gerrit Glas wil in het kader van zijn nieuwe leerstoel dan ook samen met deze studenten neuroscience vragen verkennen als: ‘Wanneer is iemand een neurowetenschapper en wat maakt hem of haar tot een goede wetenschapper?’

Meer informatie over de master filosofie van de neurowetenschappen is te verkrijgen bij dr. Leontien Diergaarde van de afdeling anatomie en neurowetenschappen van VUmc, email: [email protected] Masterstudenten neuroscience VUmc kunnen zich inschrijven tot 15 juli 2016.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen