Artsen van slaapcentra waarschuwen voor melatonine-gebruik op eigen houtje

Artsen van verscheidene slaapcentra waarschuwen voor het eigen gebruik van melatonine. De werkzaamheid van melatonine wordt al jarenlang bediscussieerd en vooral het eigen gebruik zorgt vaker voor meer slaapproblemen dan dat ze worden opgelost. Daarnaast is het effect van melatonine waarschijnlijk zeer minimaal voor het oplossen van de slaapproblemen. In de NHG-Standaard Slaapproblemen en slaapmiddelen wordt het gebruik van melatonine over het algemeen afgeraden.
Melatonine is een hormoon dat wordt aangemaakt door de hypofyse. Bij het vorderen van de avond stijgt het melatoninegehalte waardoor je slaperig wordt en naar bed wilt. ’s Ochtends wordt melatonine weer afgebroken waardoor je ontwaakt. Dit gebeurt onder invloed van licht. De Wake up lampen met fel licht in de ochtend maken gebruik van dit principe. Als de aanmaak van melatonine is verstoord, dan raakt ook het slaap-waakritme in de war. Mensen worden niet of pas heel laat slaperig en worden ’s nachts wakker.

Er zijn nog onvoldoende gegevens over de veiligheid bij het gebruik door kinderen, door mensen met problemen met de leverfunctie en door mensen met epilepsie. Langetermijneffecten zijn vooralsnog onbekend. Er zijn weinig bijwerkingen beschreven van het langdurig gebruik van melatonine in doseringen tot 10 mg.

Effecten als nachtmerries, hypotensie, slaapstoornissen en abdominale pijn worden genoemd, maar er zijn weinig kwantitatieve gegevens beschikbaar. Meermaals beschreven bijwerkingen zijn slaperigheid en hoofdpijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen