Atalmedial introduceert de patiëntvriendelijke vingerprik

0
1798

Atalmedial introduceert als tweede trombosedienst in Nederland de patiëntvriendelijke vingerprik voor reguliere trombosezorgpatiënten
Voor het bepalen van de stollingswaarden wordt tijdens de (her)controles van trombosezorgpatiënten van oudsher bloed afgenomen door middel van de venapunctie, oftewel een prik in de arm. Het is een afnamemethode die door een groot aantal patiënten als onprettig wordt ervaren en gepaard kan gaan met blauwe plekken of bloeduitstortingen.

Reden genoeg voor Atalmedial om haar trombosezorgpatiënten het gemak van de vingerprikmethode aan te bieden. Met een klein prikje in de vinger en slechts één druppel bloed wordt de stollingswaarde bepaald, is de uitslag direct beschikbaar en is sneller anticiperen op de INR-uitslag mogelijk.

“We zijn eind 2015 gestart met het Vingerprik Innovatie Project (VIP); een pilot onder een kleine groep trombosezorgpatiënten. Vandaag de dag profiteren al ruim 11.000 patiënten in ons verzorgingsgebied van de nieuwe methode”, aldus manager Trombosezorg Anita Welters, “De laatste groep, onze patiënten in regio Kennemerland, gaat deze zomer nog over op de vingerprikmethode. We bereiken dan een totaal van 20.000 patiënten die over zijn op de vingerprik.”

Van buisje bloed naar druppel bloed De afnamemedewerkers van Atalmedial zijn uitgerust met een apparaat dat de stollingswaarde in het bloed meet. Zij hebben hiervoor een intern opleidingstraject gevolgd. De vingerprikmethode wordt uitgevoerd in combinatie met een speciaal ontwikkelde app op de smartphone van de medewerker. Via de app wordt de uitslag en eventuele bijzonderheden digitaal doorgegeven aan de doseerartsen van Atalmedial die direct de antistollingsmedicatie kunnen doseren. De vingerprikmethode draagt hierdoor bij aan een efficiëntere logistiek rondom de bloedafname.

Voordelen voor de patiënt Uit een kleinschalige enquête die tijdens de VIP is afgenomen, blijkt dat ruim 80% van alle patiënten de nieuwe methode comfortabeler vindt. Ze vinden een prik in de vinger veel minder belastend en ervaren de snelle uitslag als zeer prettig; “je voelt er bijna niets van en het is veel sneller, eigenlijk zouden alle patiënten in Nederland deze voordelen moeten kunnen ervaren!”