CDA haalt streep door herziening wet orgaandonatie

Array

Orgaandonatie blijft voorlopig geregeld zoals het was. Alleen wie zich actief registreert, is donor. Het CDA ziet niets in het ‘Ja tenzij’-plan van Pia Dijkstra. Hiermee is de herziening, die voor een groter aanbod aan donororganen zou moeten zorgen, is daarmee van de baan. In 2007 werd Nederland door De Grote Donorshow al duidelijk dat er een tekort aan donoren is. Er kwam een Masterplan Orgaandonatie maar er kwam geen actief donorregistratiesysteem. En er zijn nog steeds geen organen genoeg. IN het systeem dat Dijkstra voorstelde, zou iedereen meerdere keren een brief thuis ontvangen met het verzoek om aan te geven welke voorkeur je hebt als het gaat om orgaandonatie: ja, nee, nabestaanden beslissen of een ander beslist. Als iemand herhaaldelijk niet ingaat op het verzoek om zijn keuze te registreren, gaat de overheid ervan uit dat hij instemt. Dat wetsvoorstel heeft het politiek niet gehaald door het ontbreken van de steun door het CDA.

Het plan stuitte op veel verzet: alleen PvdA, SP en GroenLinks waren voor, waardoor de steun van het CDA nodig was om het voorstel erdoor te krijgen.
Mensen die niet goed kunnen lezen

Dat besloot vandaag het plan niet te steunen. De partij maakt zich zorgen over mensen die niet goed kunnen lezen. “Deze mensen kunnen dus als donor geregistreerd staan zonder dat ze bewust de keuze voor een ‘ja’ hebben kunnen maken”, laat het CDA in een verklaring weten. Bovendien vraagt de partij zich af de nieuwe aanpak leidt tot meer donoren.

Elk jaar overlijden er in Nederland 150 mensen omdat er geen orgaandonor is. D66 hoopte met deze nieuwe opzet aan meer donoren te komen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen