Valpreventie in verpleeghuis door gebruik sensortechnologie

Array

Ouderen in verpleeghuizen en ziekenhuizen vallen door fysieke en cognitieve problemen vaker dan hun zelfstandig wonende leeftijdsgenoten. Bewegingswetenschapper Nienke Kosse volgde 19 maanden lang twintig verpleeghuisbewoners op één geriatrische afdeling en constateert dat de ouderen gemiddeld minstens vijf keer per jaar vallen, vaak zonder dat de val wordt gezien. Zij keek onder meer of sensortechnologie kan helpen om val-incidenten te voorkomen. Dat kan, maar niet zonder hulp van het verzorgend personeel. Nederland telt zo’n drie miljoen 65-plussers. Iedereen wil gezond ouder worden, maar dat lukt niet altijd. Door natuurlijke verouderingsprocessen, maar ook door ziekte en cognitieve problemen, wordt het risico om te vallen groter. En iedere val brengt weer nieuwe gezondheidsrisico’s met zich mee zoals een gebroken heup of hoofdletsel. Vooral voor de meest kwetsbare groep ouderen, bewoners van verzorghuizen, zou het daarom goed zijn om vallen te voorkomen.

Kosse ging eerst na hoe vaak psychogeriatrische patiënten vallen. In de door haar bestudeerde groep viel 85% van de bewoners minstens 1 keer. Van in totaal 115 vallen werd 28% gezien door een verzorgende of familielid. Dat betekent dat 72% van de vallen niet gezien werd, waardoor de oorzaak van een val vaak onbekend is. In bijna een derde van de val-incidenten waren de gevolgen ernstig. Twee bewoners overleden zelfs aan de gevolgen van een heupfractuur. Deze uitkomsten laten volgens Kosse opnieuw zien hoe belangrijk valpreventie is voor de bewoners van verpleeghuizen.

Omdat het de verzorgers zijn die moeten werken met een valpreventiesysteem, ging Kosse vervolgens na hoe zij denken over het beschikbare systeem in het desbetreffende verpleeghuis (bed- en schoensensoren) en de ontwikkeling van een nieuw systeem. De verzorgenden van vier gesloten psychogeriatrische afdelingen gaven aan dat zij het belangrijk vonden om voldoende tijd, uitleg en steun van het management te krijgen om een eventueel nieuw systeem te gebruiken. Het personeel bleek vooral bereid om te investeren in een nieuw systeem wanneer zij mochten helpen bij het ontwerp en de introductie. Kosse concludeert dat het concept ‘users as designers’ cruciaal is bij de succesvolle introductie van een nieuw valpreventiesysteem.

Nienke Kosse (1987) studeerde bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek binnen onderzoeksinstituut SHARE van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door het Duits-Nederlandse INTERREG IVA programma, het Institut Universitaire de France en een Van Gogh beurs van het Institut Français des Pays-Bas. Kosse werkt als onderzoeker orthopedie bij de Sint Maartenskliniek te Nijmegen.

Proefschrift: http://hdl.handle.net/11370/277128fd-ba70-40d6-b45b-cc9f26a98363

Sensor technologies to assess fall risk in long-term care residents with dementia and gait in healthy older adults

Promotie:N.M. Kosse
Wanneer:15 juni 2016
Aanvang:11:00
Promotor:prof. dr. T. (Tibor) Hortobagyi
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen