Betere kankerzorg door opleiden van verpleegkundigen

Array

Onlangs hebben vijf verpleegkundigen van Franciscus Gasthuis & Vlietland de opleiding tot oncologieverpleegkundige succesvol afgerond. Het opleiden van meer verpleegkundigen tot oncologieverpleegkundigen in 2016 is een positieve ontwikkeling om te voldoen aan de normering van de Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS). Aan de expertise van deze verpleegkundigen is veel behoefte. Zij zijn namelijk opgeleid om betere zorg, begeleiding en voorlichting te bieden aan patiënten met kanker (oncologie).

Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS) heeft landelijke normeringen opgesteld. Eén van deze normeringen houdt in dat minimaal 50% van de verpleegkundigen die zorg verlenen aan oncologiepatiënten, oncologieverpleegkundige is. SONCOS is opgericht vanuit medische beroepsverenigingen. De stichting stelt criteria vast waaraan zorginstellingen en zorgprofessionals moeten voldoen om mensen met kanker optimale zorg te bieden. Alle ziekenhuizen in Nederland hebben tot 1 januari 2022 de tijd om aan deze eisen te voldoen.

Omdat de zorg voor kankerpatiënten veel verschillende aspecten kent, worden in Franciscus Gasthuis & Vlietland verpleegkundigen opgeleid binnen diverse vakgebieden, zoals Chirurgie, Gynaecologie en Interne Geneeskunde.

De opleiding tot oncologieverpleegkundige duurt 13 maanden en is een co-creatie van de Franciscus Academie en de betrokken afdelingen in samenwerking met de Zorgacademie Erasmus MC.

Topklinisch opleidingsziekenhuis (STZ)

Als topklinisch opleidingsziekenhuis heeft Franciscus Gasthuis & Vlietland veel aandacht voor opleiding, bijscholing, (wetenschappelijk) onderzoek en innovatie. Het levert een belangrijke bijdrage aan zorgverbetering en kennisvergroting van medisch specialisten, verpleegkundigen en andere medewerkers in het topklinische ziekenhuis (STZ). Daarnaast dragen innovaties bij aan de efficiëntie van hooggespecialiseerde zorg.

Bron: Franciscus Gasthuis & Vlietland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen