Frisdranken boordevol suikers; een filmpje van foodwatch

Array

Cola, Fanta & Co zijn niet zo fris als je misschien denkt. Frisdrank bevat tot wel zes suikerklontjes per glas: een glaasje fris is puur vloeibaar snoepgoed. Hoe schadelijk is dat voor je gezondheid? Heel schadelijk, blijkt uit een inmiddels flinke stapel onderzoeken. En dan hebben we het niet alleen over tandbederf en overgewicht, maar ook over diabetes type 2 en erectiestoornissen.

De voedingsindustrie heeft liever niet dat we de gevaren van frisdranken boordevol suikers aan de grote klok hangen. Maar dat doen we dus wel! https://youtu.be/ssmB2itPCBE
1. Kinderen krijgen dagelijks 12 suikerklontjes binnen via fris en andere zoete drankjes.

Gemiddeld eet en drinkt een Nederlander 44 kilo suiker per jaar: kristalsuiker, maar ook bijvoorbeeld vruchtensuiker en melksuiker. Kijk je naar kinderen, dan loopt dit zelfs op tot 51 kilo, waarvan ongeveer de helft kristalsuiker is. Als je even nadenkt, betekent dit dat een gemiddelde 8-jarige meer dan zijn of haar eigen gewicht aan suikers binnenkrijgt!

Ook elk pondje suiker gaat door het mondje: de helft van de kinderen in Nederland drinkt meer dan een halve liter gesuikerde drankjes per dag.

Nederland is zelfs Europees kampioen als het gaat om de consumptie van zoete drankjes.
2. Eén glas zoete drank per dag verhoogt het risico op obesitas voor kinderen al met 60 procent.

Studies die gefinancierd worden door de voedingsindustrie, komen in 80 procent van de gevallen tot de conclusie dat er géén verband is tussen de consumptie van suikerhoudende drankjes en gewichtstoename. Yeah, right! Onafhankelijk gefinancierde studies bewijzen het tegendeel: suikerhoudende dranken veroorzaken wel degelijk obesitas.

Als je volwassen bent en elke dag suikerhoudende (fris)dranken drinkt, loop je 27 procent meer kans op overgewicht of obesitas dan als je dat niet doet. Voor kinderen is dat risico nog veel groter: meer dan het dubbele (60 procent) volgens onderzoekers van het Children’s Hospital Boston.
3. Een of meerdere glazen suikerhoudende frisdrank per dag verhoogt het risico op diabetes type 2 met 26 procent.

Wie dagelijks één of twee glazen suikerhoudende frisdrank drinkt, verhoogt niet alleen het risico op overgewicht en obesitas, maar ook de kans op diabetes type 2. De kans dat je dit krijgt is maar liefst 26 procent groter dan als je niet kiest voor zoete drankjes. Wetenschappers van de Harvard School of Public Health toonden deze relatie tussen fris en diabetes aan in een metastudie (2010).

Steeds meer mensen lijden aan diabetes. Al meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar duizend nieuwe patiënten bij! Negen op de tien mensen met diabetes lijden aan de voeding gerelateerde vorm: diabetes type 2.
4. Ongeveer de helft van de mannen met diabetes krijgt te maken met erectieproblemen.

Erectiestoornissen zijn vaak een gevolg van diabetes, omdat de ziekte zenuwen en bloedvaten beschadigt. Volgens de American Diabetes Association lijdt grofweg de helft van de mannelijke diabetespatiënten aan erectiestoornissen.
5. Suiker en zuren in frisdrank veroorzaken tandbederf.

Tanderosie komt volgens tandartsen meestal door het drinken van cola, Fanta, Sprite & Co. Veel kindergebitjes, maar ook de tanden van volwassenen, hebben ernstig te lijden onder de zuren en suikers in frisdranken.

Frisdranken zijn vaak extreem zuur, soms zelfs niet veel minder zuur dan maagzuur. Maar die zuurgraad wordt gemaskeerd door een enorme lading suiker of zoetstoffen. En juist die combinatie is funest voor je gebit.
6. Jaarlijks ondergaan 1.700 diabetespatiënten een of meer amputaties.

Diabetes is een belangrijk oorzaak van amputaties: in Nederland leidt de ziekte naar schatting tot 1.700 amputaties per jaar. Mensen met diabetes voelen minder snel pijn en krijgen daardoor makkelijker wondjes aan benen en voeten. Doordat ook de doorbloeding minder is als je diabetes hebt, genezen deze wondjes slechter en kunnen ze chronisch worden. Dit leidt uiteindelijk jaarlijks bij veel mensen tot amputatie van een voet of been.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen