Winnaars Bas Mulder Award 2016

De winnaars van de Bas Mulder Award 2016
Vijf jonge onderzoekers ontvangen in 2016 de Bas Mulder Award. Met de uitreiking is een totaalbedrag van ruim 3 miljoen euro gemoeid uit het KWF / Alpe d’HuZes fonds en wordt besteed aan baanbrekende onderzoeken. De winnaars zijn Mirjam Belderbos, Geert Litjens, Pia Kvistborg, Denise Hilling en Robbert Spaapen.

Mirjam Belderbos
Dr. Mirjam Belderbos, kinderarts in opleiding bij het UMC Groningen, gaat onderzoek doen naar acute lymfatische leukemie. Ze wil achterhalen waarom sommige leukemiecellen ongevoelig zijn voor chemotherapie en of deze cellen vroegtijdig te herkennen zijn.

Geert Litjens
Het onderzoek van dr. Geert Litjens, biomedisch ingenieur bij het Radboudumc in Nijmegen, heeft als doel om overbehandeling bij prostaatkanker te verminderen. Litjens gaat gebruikmaken van zelflerende computers die, via microscopische beelden, tumorweefsel beoordelen op agressiviteit. Aan de hand van deze informatie kan de arts beter bepalen of patiënten behandeld moeten worden en wat de beste therapie is.

Pia Kvistborg
Dr. Pia Kvistborg, werkzaam bij het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, gaat onderzoeken welke patiënten het meest gebaat zijn bij een bepaalde vorm van immunotherapie. Immunotherapie is een baanbrekende behandeling waarbij het afweersysteem van de patiënt gestimuleerd en geholpen wordt om kankercellen aan te vallen. Er zijn spectaculaire resultaten mee behaald, maar het is nog onduidelijk waarom het bij sommige patiënten niet goed werkt.

Denise Hilling
Dr. Denise Hilling, oncologisch chirurg in opleiding bij het LUMC, hoopt bewijs te leveren dat het zgn. ‘watch-and-wait’-beleid bij endeldarmkanker een veilige behandeloptie is en vaker overwogen dient te worden. Het houdt in dat patiënten die goed reageren op chemotherapie en bestraling  niet geopereerd worden. Het voordeel is dat patiënten de gevolgen van deze zware ingreep (zoals een permanent stoma) bespaard blijven.

Robbert Spaapen
Dr. Robbert Spaapen van Sanquin Research wil het effect van immunotherapie verbeteren. Hij zoekt de  oplossing in onverwachte hoek: een bestaand medicijn tegen bepaalde stofwisselingsziektes. Dit medicijn remt namelijk de aanmaak van gesuikerde lichaamsvetten die ook op tumorcellen voorkomen. Deze vetten zorgen ervoor dat het afweersysteem de tumorcel minder goed herkent. Spaapen gaat uitzoeken of dit medicijn ook geschikt is als kankerbehandeling, eventueel als aanvulling op immunotherapie.

Bron: Opgeven is geen optie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen