‘Live surgery’ schouderoperatie in Meander Medisch Centrum

0
1139

Fysiotherapeuten uit de regio konden donderdag live een schouderoperatie bijwonen in Meander Medisch Centrum. Terwijl de ene orthopedisch chirurg op de operatieafdeling aan het werk was, gaf de andere orthopedisch chirurg in het Auditorium tekst en uitleg bij de live beelden. Circa honderd fysiotherapeuten woonden deze ‘live surgery’ bij.

De live schouderoperatie arthroscopische cuff repair is het vervolg op een live surgery van de voorste kruisband, die in december vorig jaar plaatsvond. Het zijn operaties waar orthopeden en fysiotherapeuten nauw met elkaar samenwerken. Om de kennis hierover te vergroten, organiseerden de orthopeden de ‘live surgery’.

De ‘live surgery’ was prima te volgen op het grote scherm in het auditorium. Orthopedisch chirurg Rob Nordkamp stond te opereren in de OK. Tegelijkertijd voorzagen orthopeden Heleen Sonneveld en Thomas Berendes de verrichtingen van een toelichting voor de zaal vol fysiotherapeuten.

Rondom de aanschouwelijke sessie was er een presentatie door de orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten Joepke Giesen en Guus Laudy van Meander Medisch Centrum. Zij gingen in op de ziektebeelden, functie van de schouder en de behandeling van schouderklachten. Tot slot was er een discussieronde, met als doel te leren van elkaars specifieke deskundigheid.

De negen orthopedisch chirurgen van Meander behandelen mensen met klachten aan het bewegingsapparaat, waaronder onder andere schouder. Er is een duidelijke toename van het aantal schouderoperaties te zien. In 2008 plaatsten ze bv 22 schouderprotheses, in 2015 was dat gestegen tot 86.

Bron: Meander Medisch Centrum