Gerard Schouw zet in op samenwerking met minister Schippers

Array

“Waardevolle innovatieve geneesmiddelen tegen aanvaardbare kosten toegankelijk maken en houden voor de patiënt, dat is het doel waarvoor minister Schippers over een aantal geneesmiddelen onderhandelt met geneesmiddelenfabrikanten”, aldus VWS. Nefarma geeft aan dit doel te onderschrijven.

Gerard Schouw, directeur Nefarma: “We moeten samen ervoor zorgen dat patiënten de geneesmiddelen krijgen die ze nodig hebben. Hiervoor dragen alle partijen in de zorg de verantwoordelijkheid. De geneesmiddelenfabrikanten zetten dan ook volop in op nieuwe prijsmodellen, zoals pay-for-benefit afspraken en arrangementen met ziekenhuizen en zorgverzekeraars.

Als het nodig is onderhandelen we ook met de minister, maar het liefst zouden we zien dat dergelijke financiële arrangementen alleen in uitzonderingssituaties worden ingezet. “Hiervoor is het van belang dat alle betrokken partijen in een vroeg stadium aan tafel zitten om te bespreken hoe we om gaan met waardevolle medische doorbraken. Hierbij is goede en relevante informatie over de nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen essentieel. Net als de minister zien we een enorme meerwaarde in een ‘horizonscan plus’ die inzicht geeft in de waardevolle nieuwe middelen die we ontwikkelen. Daar werken we graag aan mee.”

Minister Schippers stuurt vandaag een brief naar de Kamer, waarin de kortingen staan die fabrikanten in 2014 hebben gegeven voor een aantal baanbrekende middelen. Dit door middel van financiële arrangementen. In de Telegraaf geeft de minister aan dat er “nu een nieuwe periode aanbreekt waarbij allerlei nieuwe technologie en kennis bij elkaar komen, waardoor er een enórme versnelling is in de innovaties. Zo komen er de komende jaren allerlei geneesmiddelen bij die heel anders zijn ten opzichte van wat er al was en daarmee ook van heel grote waarde kunnen zijn voor de patiënten, maar die tegelijk ook duur zijn. Voor mij was dat een reden om te beginnen met die onderhandelingen.”

De daadwerkelijk gerealiseerde kortingen van de financiële arrangementen in het aanloopjaar 2014 komen uit op 13,9 miljoen euro op een totale uitgave van 95,9 miljoen. Dat jaar liepen er afspraken over de eerste 8 medicijnen. Deze besparingen kunnen de jaren daarna nog flink oplopen, tot wel 203 miljoen in 2018. Dat komt omdat er sindsdien over nog meer medicijnen is onderhandeld en omdat er vaak met het geneesmiddelenbedrijf wordt afgesproken dat de korting op de prijs groter is naarmate meer mensen het geneesmiddel gebruiken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen