Kanker: biografie van een sluipmoordenaar – Amerikaanse documentaireserie bij NTR

Array

Uitzending: maandag 4, 11 en 18 juli, 22.55 uur, NPO 2 biografie van een sluipmoordenaar kanker – Amerikaanse documentaireserie bij NTR
Driedelige documentaire van Barak Goodman, gebaseerd op Siddhartha Mukherjee’s met een Pulitzer Prize bekroonde boek De keizer aller ziektes, een biografie van kanker. Dat vertelt het verhaal van kanker door de eeuwen heen, van de allereerste beschrijvingen van de ziekte op een papyrusrol uit de Egyptische oudheid tot de geavanceerde hightech laboratoria van moderne onderzoeksinstituten. Die grote historische lijn wordt in deze serie gecombineerd met portretten van hedendaagse patiënten en een verslag van de nieuwste wetenschappelijke doorbraken, die misschien eindelijk uitzicht bieden op blijvende genezing.

Aflevering 1 (4 juli): Magische kogels
De zoektocht naar een remedie tegen kanker is het grootste verhaal van de medische wetenschap. Een verhaal dat eeuwen en continenten omspant en adembenemende plotwendingen kent. De serie schetst het verloop van deze eeuwenlange zoektocht. Daarbij wordt in deze aflevering vooral het verhaal van Sidney Farber belicht, die eind jaren veertig buiten de gebaande paden trad en met zijn onderzoek het tijdperk van de chemotherapie inluidde. Zonder te kunnen weten wat precies de gevolgen waren begon hij met chemotherapie bij kinderen met leukemie. Die therapie bleek in ieder geval tijdelijk een genezende werking te hebben. Farber stond aan het begin van de ‘Oorlog tegen Kanker’ die enkele  decennia later officieel werd uitgeroepen.

Ruim een halve eeuw na de eerste chemotherapie-studies van Sidney Farber hebben kinderen een kans van bijna 90 procent om leukemie te overleven. Het tijdperk van gedurfde en eindeloze experimenten, vooral op kinderen, leidde tot iets wat niemand had verwacht: de eerste wezenlijke stappen op weg naar de genezing van kanker.

Aflevering 2 (11 juli): De blinde mannen en de olifant
In 1971 roept Richard Nixon de ‘Oorlog tegen Kanker’ uit. Vol optimisme en gesteund door een gulle overheid gaan onderzoekers hard op zoek naar effectieve behandelingen. In het laboratorium boekt men veel vooruitgang in het onderzoek naar de aard van de kankercel, culminerend in de revolutionaire ontdekking van de genetische aanleg voor kanker. Nieuwe behandelmethoden levert dat echter niet meteen op. Dat leidt tot ontgoocheling, die sommige patiënten en artsen tot wanhoopsacties drijft. Pas eind jaren negentig levert het groeiend inzicht in de genetische aanleg voor kanker ook gerichte behandelmethoden op, dankzij baanbrekende medicijnen als Glivec en Herceptin.

Tegen het eind van de 20ste eeuw was er grote vooruitgang geboekt in de eeuwenoude strijd tegen kanker. Onderzoekers wisten inmiddels  dat verschillende typen kanker werden veroorzaakt door genetische mutaties, en voor elk daarvan kon wellicht een geneeswijze worden gevonden. Bovendien werkten wetenschappers over de hele wereld samen in een van de grootste projecten uit de geschiedenis, waarbij alle genen van het menselijk lichaam in kaart werden gebracht. Dit project had grote gevolgen voor het kankeronderzoek.

Aflevering 3 (18 juli): Waar zit de achilleshiel?
In de wereld van de kankerbestrijding heerst begin deze eeuw groot optimisme. Onderzoekers denken het mysterie van de kwaadaardige cel te hebben ontrafeld. Er worden enkele nieuwe, doelgerichte geneeswijzen ontwikkeld, en er beloven er nog vele te komen. Tot men op nieuwe problemen stuit. Kanker is toch complexer dan gedacht, de kankercel blijkt zich op onverwachte manieren te verweren. Dat leidt tot teleurstelling, waardoor sommigen oproepen om meer aandacht te besteden aan preventie en vroege opsporing, als de beste methoden in de strijd tegen kanker.

Andere onderzoekers laten zich echter niet ontmoedigen, en de afgelopen paar jaar lijkt hun harde werk eindelijk vruchten af te werpen. Onderzoekers beginnen in de complexe kankercel toch patronen te onderscheiden die uitzicht bieden op nieuwe kwetsbaarheden en mogelijke bestrijdingsmethoden.

Het meest veelbelovende nieuwe inzicht is misschien wel het idee om kanker te bestrijden met behulp van het eigen afweersysteem. Deze nieuwe immunotherapie wordt bijvoorbeeld uitgeprobeerd bij Emily Whitehead, een leukemiepatiëntje van zes. In de documentaire zien we dat de behandeling aanslaat, zodat ze haar gewone leven weer kan oppakken.

Bron: NPS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen