Meer dan duizend wereldwijde experts op gebied van perinatale geneeskunde in Maastricht

Van NIPT-test tot thuisbevalling en de pasgeborene
MECC Maastricht is van 15 t/m 18 juni het decor voor meer dan duizend internationale experts op het gebied van onder andere verloskunde, neonatologie en genetica. Het Europese congres voor perinatale geneeskunde strijkt voor de tweede keer in de historie neer in Nederland en vindt dit jaar voor de 25e keer plaats. Prof. dr. Jan Nijhuis en prof. dr. Luc Zimmermann van het Maastricht UMC+ hebben er met jarenlang lobbywerk voor gezorgd dat de conferentie deze keer in Limburg wordt gehouden.
Vierdaagse congres
Tal van onderwerpen passeren tijdens het vierdaagse congres de revue, van de laatste ontwikkelingen op het gebied van IVF (en de effecten daarvan op de baby) en thuisbevalling tot de nieuwste inzichten op het gebied van zwangerschapsdiabetes en –vergiftiging, evenals nieuwe behandelingen van pasgeborenen met zuurstofgebrek en de follow-up van de te vroeg geboren baby’s. Er zal tevens veel aandacht worden besteed aan de opmars van de genetica, zoals embryoselectie en de NIPT-test. Deze genetische test waarmee tijdens de zwangerschap het syndroom van Down en een aantal andere aandoeningen kan worden opgespoord, zorgt voor ethische dilemma’s en doet nog altijd veel stof opwaaien in de samenleving. De specialisten delen elkaars kennis en gaan tijdens het congres met elkaar in gesprek om tot nieuwe inzichten te komen.

Actuele thema’s
“Het is uniek om zoveel experts uit het veld hier in Maastricht bij elkaar te hebben”, zegt organisator Nijhuis, hoogleraar verloskunde. “We grijpen de kans natuurlijk ook aan om actuele maatschappelijke thema’s die in Nederland spelen op de agenda te zetten. Neem bijvoorbeeld de organisatie van de geboortezorg en perinatale sterfte. In Nederland is dat momenteel een ‘hot topic’. Samen met internationale collega’s gaan we met elkaar het gesprek aan, om van elkaars expertise en ervaring te leren. Altijd met als doel om de geboortezorg verder te verbeteren en innoveren.”

Lobbywerk
Zimmermann, hoogleraar kindergeneeskunde en neonatologie, is naast Nijhuis mede-organisator van het Europese congres. Gezamenlijk hebben ze er jaren aan gewerkt om het congres, dat om de twee jaar wordt gehouden, naar Maastrichts grondgebied te halen. Zimmermann: “Na steden als Oslo, Praag, Parijs, en Florence mogen we met trots gastheer zijn van deze conferentie. Onder meer door onze kennis en expertise van perinatale geneeskunde, de aanwezigheid van een groot congrescentrum en de gunstige ligging in Europa is Maastricht een congresstad bij uitstek voor dit internationaal gerenommeerde congres. ”

Meer informatie over het European Congress of Perinatal Medicine is te vinden via: www.ecpm2016.eu

Bron: MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen