Betere vaccinatie hoeft geen halve eeuw te duren’

Array

Internist Mihai Netea (Radboudumc) is met zijn vaccinatie-onderzoek, één van de vier winnaars van een Spinozapremie (2,5 miljoen euro). ‘Ik heb ideeën genoeg en het is een hoop geld, genoeg voor vijf, zes jaar werk’, zegt hij in de Volkskrant.
Hoe herkent het afweersysteem ernstige infecties, van bloedvergiftiging tot schimmels, is de vraag waarom het werk van Mihai Netea in Nijmegen draait.

Een paar jaar geleden zette een toevallige vondst hem op zijn wetenschappelijke speurtocht.
Bij onderzoek met het veelgebruikte BCG-vaccin tegen tuberculose kwam een bizar effect aan het licht: de ingeënte studenten bleken niet alleen antistoffen te maken bij een besmetting met tuberculose, maar ook met de schimmel Candida.

Afweer

Dat is niet volgens het boekje, waarin een vaccinatie B- en T-afweercellen traint met een ongevaarlijke versie van een ziekmaker. Dat heeft letterlijk niks te maken met een schimmelinfectie. Maar kennelijk schudt een specifieke inenting ook het aangeboren afweersysteem op. Hoe, is de vraag waaraan Netea sindsdien onder groeiende internationale belangstelling werkt. ‘Het aangeboren systeem heeft een geheugen, en nu we dat weten moeten de diepte in. Daar zit het harde werk, de genetica en moleculaire biologie.’ Daarbij is een miljoenenpremie meer dan welkom, zegt Netea. ‘Een idee krijgen kost weinig. Het goed uitzoeken is duur.’

Zijn hoop is dat de inzichten gaan leiden tot betere vaccinatieprogramma’s die bredere bescherming bieden door het versterken van de aangeboren afweer. Een klinische trial met BCG plus een specifiek vaccin is net in gang gezet. Binnen een jaar of vijf moet duidelijk zijn of de combinatie ook dat vaccin effectiever maakt. ‘Betere vaccinatie hoeft geen halve eeuw te duren.’

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen