FreeStyle Libre leidt tot een daling hypo’s en een betere kwaliteit van leven

0
1330

Onderzoekers hebben tijdens het jaarlijkse Amerikaanse diabetescongres de resultaten gepresenteerd van een studie. Daarin hebben ze het vingerprikken en de FreeStyle Libre met elkaar vergeleken. Aan de studie deden 241 mensen, waaronder ook Nederlanders mee. Alle proefpersonen leden aan diabetes type 1. Dr. Nel Geelhoed van het Medisch Centrum Haaglanden coördineerde het Nederlandse onderzoek.

Overgaan tot vergoeding

Veel mensen zijn enthousiast over de Freestyle Libre omdat het de pijnlijke vingerprik vervangt. De meetsensor kan 14 dagen blijven zitten en maakt het meten het bloedsuiker eenvoudig. Helaas wordt het apparaat nog niet vergoed. Volgens verzekeraars is nog onvoldoende aangetoond dat het systeem net zo goed of beter werkt als de huidige systemen. Dit nieuwe onderzoek geeft hierin meer inzicht. De onderzoeksresultaten helpen zorgverzekeraars bij hun afweging om over te gaan tot vergoeding.

De huidige onderzoeksresultaten, waarin de onderzoekers aantoonden dat de FreeStyle Libre leidde tot een daling van ongeveer 40% van hypo’s en een betere kwaliteit van leven. De onderzoekers laten zien dat het meetsysteem voordelen biedt t.o.v. de bestaande meetmethode d.m.v. vingerprik. Hopelijk helpt dit de zorgverzekeraar te overtuigen om de FreeStyle Libre te vergoeden.

Meer lezen over de FreeStyle Libre.