‘Geef mensen met dementie een gezicht’

Opening SIC Oisterwijk – ‘Geef mensen met dementie een gezicht’

Oisterwijk – Met een openingsevent op 16 juni is de realisatie van een unieke samenwerking tussen Fontys Hogeschool en Dagelijks Leven een feit. Door een breed scala aan activiteiten kunnen geïnteresseerden kennis komen maken met het Sociaal Innovatie Centrum Oisterwijk (SIC). Het centrale thema van de opening is ‘Geef mensen met dementie een gezicht’.

Laagdrempelig centrum

Vanaf februari 2016 hebben studenten HRM en Psychologie van Fontys Hogeschool en deskundigen vanuit zowel Fontys als Dagelijks Leven hard gewerkt om het SIC Oisterwijk handen en voeten te geven. Het SIC is een innovatiecentrum, een laagdrempelig centrum voor ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten. Het ligt in het hart van Oisterwijk en biedt zo een toegankelijke plek waar ontmoetingen tot stand komen tussen mensen met dementie en zonder dementie, tussen jong en oud, klein en groot. Verbinding maken tussen verschillende doelgroepen; dat is waar het SIC voor staat.

De komende jaren richt het SIC zich voornamelijk op het uitvoeren van vernieuwende interventies in de zorg en omgang met mensen met dementie. Dit gebeurt in samenwerking met meerdere partijen, zoals basisscholen, diverse zorgorganisaties, maar ook bijvoorbeeld de individuele mantelzorger. ‘Krachten bundelen, dat vinden we belangrijk. Ons motto is dan ook: waarom moeilijk doen als het samen kan!’

Zo hebben inwoners van Oisterwijk al op diverse wijzen kennis kunnen maken met het SIC.

Zorgmedewerkers kregen een training ‘on the job’ om het thuisgevoel van bewoners te bevorderen en buurtbewoners konden deelnemen aan voorlichtingsavonden. Als klap op de vuurpijl wordt het openingsevent georganiseerd, waar de resultaten van verschillende projecten gepresenteerd en gedeeld worden.

Opening

De aftrap van het openingsevent vindt plaats op woensdag 15 juni. Dan zijn de basisscholen van harte uitgenodigd om naar de expositie ‘Geef mensen met dementie een gezicht’ te komen kijken. Mensen met dementie hebben samen met de studenten hun levensverhaal vormgegeven en uitgewerkt tot een aansprekende expositie. De basisschoolleerlingen krijgen op een creatieve wijze een kijkje in de wereld van mensen met dementie. Het is een vervolg op de voorlichting die zij hebben gehad vanuit Dementie Coöperatie Oisterwijk.[DB1]

Expositie

Op donderdag 16 juni kan iedereen vrijblijvend binnenlopen. De expositie is vrij toegankelijk en er zijn doorlopend workshops met diverse thema’s, zoals ‘Prikkeling van de zintuigen’ waar belangstellenden aan deel kunnen nemen. Drs. Lisette Zwerts geeft een lezing ‘Dementie in Jip en Janneke taal’. Uiteraard worden de gasten onthaald met Brabantse gastvrijheid en worden er feestelijkheden rondom het thema ‘Geef mensen met dementie een gezicht’ georganiseerd.

Bron: Fontys Hogeschool

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen