Primeur Alphega apotheek Zorgmakelaar: eerste zorgovereenkomst voor 2017-2018

Alphega apotheek Zorgmakelaar contracteert met CZ dit jaar wederom als eerste de farmaceutische zorg
De Alphega apotheek Zorgmakelaar, die onder meer Alphega apotheken, Boots apotheken en Alcura apotheek vertegenwoordigt in de onderhandelingen met de zorgverzekeraars, is er in geslaagd om als eerste met een zorgverzekeraar te contracteren.

De eerste zorgovereenkomst met looptijd 2017–2018, is dit jaar afgesloten met zorgverzekeraar CZ. Met de overeenstemming die CZ en de Alphega apotheek Zorgmakelaar op 14 juni bereikten, is gewerkt aan de toegankelijkheid van de farmaceutische zorg én is een strategische agenda geformuleerd in het belang van de gezamenlijke klant.

Dennis Havermans – Manager strategic alliances bij Alphega apotheek Zorgmakelaar – benadrukt dat de dialoog en het benoemen van de aandachtspunten ruimte geeft voor de focus op ‘Alles voor betere zorg’, een strategische doelstelling van CZ, waar apotheken uitvoering aan kunnen geven vanuit hun vakmanschap. Havermans geeft aan dat de overeenkomsten tussen zorgverzekeraars en zorgverleners groot zijn op de assen kwaliteit van zorg, kostenbeheersing en klanttevredenheid,  maar dat budgettaire kaders vaak verhinderen om tot overeenstemming te komen. Door aandacht te hebben voor deze belangen is het gelukt om een overeenkomst op te zetten, waarbij de klant echt centraal staat.

Kostenbeheersing, kwaliteit van zorg en klantbeleving

Er zijn concrete afspraken gemaakt over onder meer de blijvende beschikbaarheid van weekleveringen (Baxter) voor apotheken, patiënten en wijkverpleging. Bovendien wordt het therapietrouwprogramma  voortgezet en wordt geïnvesteerd in de uitbreiding ervan. De uitkomsten van de evaluatie over dit programma wordt einde van dit jaar verwacht (onderzoek in samenwerking met o.a. CZ, KNMP en Alphega apotheek). De lessons learned worden opgemaakt en verbeteringen doorgevoerd. Hiermee wordt de facultatieve NZa-prestatie voor het vierde en vijfde jaar verlengd en geeft de zorgverzekeraar concrete invulling aan haar visie om apotheken te betalen voor zorg. Deze lijn wordt verder doorgezet waarbij meerdere zorgprogramma’s worden doorontwikkeld of geïnitieerd, zoals het KNMP MFB programma.

Zowel CZ als de Alphega apotheek Zorgmakelaar onderschrijven dat het programma en de afspraken passen in de gezamenlijke visie, waarbij kwaliteit van zorg, kostenbeheersing en klantbeleving centraal staan. Hierbij worden de kennis en kunde van de apotheker, de zorgverlener in de eerste lijn en de zorgverzekeraar optimaal benut en draait de zorg om de belangen van de klant.

Zekerheid in onzekere tijden

Door de overeenkomst met CZ heeft de Alphega apotheek Zorgmakelaar met nagenoeg alle  zorgverzekeraars overeenstemming bereikt voor 2017 en verder. Volgens Havermans geeft dit aan apotheken de mogelijkheid om een keuze te maken, als zij dat nog niet gedaan hebben.

Alphega apotheek Zorgmakelaar

De Alphega apotheek Zorgmakelaar vertegenwoordigt onder andere Alphega apotheken, Boots apotheken en Alcura apotheek. Onderhandelen met zorgverzekeraars en het beoordelen van contracten is tijdrovend en vraagt bovendien gespecialiseerde kennis en ervaring. Daarom maken steeds meer zelfstandige apothekers gebruik van de Alphega apotheek Zorgmakelaar. Deze zorgmakelaar onderhandelt namens de aangesloten apothekers met de zorgverzekeraars. De aangesloten apotheken kunnen vervolgens zelf bepalen of zij willen toetreden tot de gemaakte afspraken. Daarmee profiteren apothekers, zorgverzekeraars en patiënten van de kracht en de kennis van het collectief.
Bron: Alliance Healthcare

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen