Personalised medicine: 7 hoogleraren krijgen dubbelbenoeming op 21 juni

Medical Delta Event, dubbelbenoeming dinsdag 21 juni. Van een “One Hour Cancer Treatment” tot het mogelijk maken van “personalised medicine” door het testen van geneesmiddelen op een chip met eigen cellen.

Op dinsdag 21 juni as. ontvangen zeven Medical Delta hoogleraren een dubbelbenoeming bij de Universiteit Leiden, het LUMC, de TU Delft en/of het Erasmus MC Rotterdam. Door deze dubbelbenoeming wordt een brug geslagen tussen de medische wereld (Leiden, Rotterdam), geneesmiddelonderzoek (Leiden) en die van de technologie (Delft).

Oratiemarathon

Alle hoogleraren spreken tijdens een oratiemarathon uit wat zij vanuit hun eigen vakgebied bijdragen aan vernieuwingen in de medische technologie en de impact daarvan op de zorg. Door voortschrijdende technologische innovatie wordt het steeds beter mogelijk om het allerkleinste niveau van het menselijk lichaam (DNA cel niveau) te begrijpen en het effect van medicijnen, levensstijl en medische behandelingen op individueel persoonlijk niveau te onderzoeken. Van de mogelijkheid van een “One Hour Cancer Treatment” specifiek op maat van jouw DNA tot het testen van geneesmiddelen op een chip met jouw eigen cellen waardoor “personalised medicine” echt mogelijk wordt. Door de combinatie van techniek en zorg komen deze ontwikkelingen binnen handbereik.

Medical Delta

De dubbelbenoeming vindt plaats tijdens het 6e jaarlijkse Medical Delta-event (voorheen MedTechWest) dat ieder jaar door 350 topwetenschappers, ingenieurs, medici en ondernemers en vertegenwoordigers van de overheid wordt bezocht. Dit is de tweede keer in de Nederlandse academische geschiedenis dat een dubbelbenoeming plaatsvindt; de eerste keer vond plaats in 2014 toen 11 hoogleraren een Medical Delta benoeming ontvingen.

Innovatie

Techniek naar de kliniek: medische technologie en de impact daarvan op de zorg
De samenwerking tussen de eerdere Medical Delta hoogleraren (eveneens medici uit Leiden en Rotterdam en ingenieurs uit Delft) heeft al gezorgd voor innovaties op het gebied van bijvoorbeeld minimaal invasieve behandelingen en de ontwikkeling van 3D prints van het menselijk lichaam. Door minimaal invasieve behandelingen zijn littekens kleiner, daardoor het herstel van de patiënt sneller en het verblijf in het ziekenhuis korter. Dankzij de ontwikkeling van 3D prints van het menselijk lichaam kunnen chirurgen die een gecompliceerde ingreep gaan uitvoeren, deze ingreep eerst oefenen op een 3D geprint preparaat.

Medical Delta hoogleraren 2016

• Prof. dr. Cock van Duijn – Erasmus MC / Leiden Universiteit
Precision medicine in Medical Delta: About genes, metabolites and prevention

• Prof. dr. Thomas Hankemeier – Leiden Universiteit / Erasmus MC
Big Data in Medical Delta: How metabolomics will change healthcare

• Prof. dr. Marileen Dogterom – TU Delft / Leiden Universiteit
Can we build a synthetic cell? And will this impact personalised medicine?

• Prof. dr. Claire Wyman – Erasmus MC / TU Delft
What’s the difference between Angelina Jolie and me? We train scientists to find nanoscale answers.

• Prof. dr. Corrie Marijnen – LUMC / TU Delft
HollandPTC: a dream comes true: About protons, patients and preferences

• Prof. dr. Jean-Philippe Pignol – Erasmus MC / TU Delft
Active women with breast cancer: About the one hour radiation treatment

• Prof. dr. Rob Nelissen – LUMC / TU Delft
Smart Implant Surgery! Medical Delta adds: About patient safety, 3D printed implants & quality
Ter gelegenheid van deze tweede Medical Delta benoeming wordt een magazine met interviews met alle hoogleraren uitgebracht: magazine.

Locatie zesde Medical Delta event

Locatie: Aula Congres Centrum, TU Delft
Tijdstip: 10.00 – 17.00.
Tijdstip oratiemarathon: 15.00 – 16.30
Programma: www.medicaldelta.nl/event

Over Medical Delta

Wetenschappers, ingenieurs, medici, ondernemers en lokale overheden werken in de Medical Delta regio nauw samen aan oplossingen voor duurzame zorg. Slimme innovaties en technologie helpen de zorg te verbeteren en betaalbaar te houden. De regio Rotterdam – Delft – Leiden kent een bijzonder hoge concentratie aan gezondheidscentra, (medisch) technologische en wetenschappelijke expertise en life sciences organisaties. De omgeving zorgt voor een dynamisch klimaat waarbinnen innovatieve spin-offs, en (inter)nationale organisaties tot (verdere) bloei kunnen komen. De Medical Delta organisatie ondersteunt deze wetenschappers, ingenieurs, medici en (zowel regionale als internationale) ondernemers bij het leggen van verbindingen, maar ook bij het zoeken naar geschikte vestigingslocaties.
Meer informatie over Medical Delta: www.medicaldelta.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen