Het juninummer van Tijdschrift voor Psychiatrie

Het juninummer van Tijdschrift voor Psychiatrie:

M/V in de psychiatrie
Therese van Amelsvoort bepleit meer aandacht voor genderspecifieke aspecten in de psychiatrie. Er zijn geslachtsverschillen in ontstaan, klinische presentatie en beloop van ziektebeelden.

Dwang en drang
Van de patiënten op een gesloten psychiatrische opnameafdeling werd bijna 40% gedwongen opgenomen. In totaal onderging 20% separatie en kreeg 14% noodmedicatie. Zij hadden vaker een psychose of een manische episode. Dit blijkt uit onderzoek van Narda Miedema en collega’s in Den Haag.

Dwang bij adolescenten
Als dwang nodig zou zijn, kiezen jongeren liever voor separatie dan voor gedwongen medicatie. Dit bleek in een onderzoek van Martine van der Laan en collega’s onder opgenomen adolescenten.

unnamedMedicatie bij autisme
In een onderzoek onder 263 Vlaamse jongeren met een autismespectrumstoornis bleek dat 42,6% medicatie gebruikte. De onderzoekers onder leiding van Eva Heyde zagen dat dit het meest stimulantia betrof; dit gebruik lag hoger dan elders in Europa. Het gebruik van andere psychiatrische middelen bleek lager dan in vergelijkbare Noord-Amerikaanse studies.

Bron: De Tijdstroom Uitgeverij

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen