Conflict vergoeding taperingstrips aanleiding voor open brief aan alle zorgverzekeraars

Open brief aan alle zorgverzekeraars pleit voor vergoeding taperingstrips voor afbouw psychofarmaca

Vandaag is aan alle zorgverzekeraars een open brief verzonden door prof. dr. Jim van Os (hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit Maastricht) en Peter Groot (vrijwilliger voor stichting Cinderella Therapeutics en onderzoeker/ervaringsdeskundige bij het User Research Center van de UM). Zij vragen daarin wederom aandacht voor de vergoeding van zogenaamde taperingstrips waarmee de dosering van psychofarmaca geleidelijk en dus veilig kan worden afgebouwd.

Stichting Cinderella doet in samenwerking met het User Research Centrum van de Universiteit Maastricht onderzoek naar de effectiviteit van de taperingstrips in de dagelijkse praktijk, door aan iedere gebruiker na gebruik een enquêteformulier te sturen met vragen over hun ervaringen. De onderzoekers hebben inmiddels voldoende vragenlijsten van gebruikers ontvangen om de eerste resultaten te kunnen presenteren. Het volledige resultaat van dit onderzoek zal in een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift worden gepubliceerd. De eerste resultaten van het onderzoek naar de effectiviteit van taperingstrips worden in de bijlage bij de open brief beschreven (pag 8-13). Deze resultaten laten zien dat het de meeste mensen lukt om met behulp van taperingstrips af te bouwen en dat de tevredenheid over de taperingstrips groot is, ook bij degenen die er niet in slagen om volledig af te bouwen. Dat betekent dat ook deze mensen de afbouwpoging niet als een mislukking beschouwen, wat belangrijk is om te komen tot grotere therapietrouw.

Open brief aan alle zorgverzekeraars in Nederland
onderwerp:conflict vergoeding taperingstrips

We schrijven deze open brief als ontwikkelaars van de taperingstrips waarmee medicijnen zoals antidepressiva, antipsychotica en sedativa eindelijk op een verantwoorde wijze kunnen worden afgebouwd. We doen dat omdat sommige zorgverzekeraars ten onrechte en op basis van onjuiste argumenten blijven weigeren om die vanuit het basispakket te vergoeden.

Op de argumenten van de zorgverzekeraars zijn we eerder ingegaan in een brief die we op 11 mei openbaar hebben gemaakt, waarbij de zorgverzekeraars werden uitgenodigd om dit conflict niet langer over de ruggen van kwetsbare patiënten te voeren, maar om eerst inhoudelijk met ons, als ontwikkelaars van de de taperingstrips, te overleggen. Deze uitnodiging had gedeeltelijk succes. Met enkele zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt voor nader overleg en Achmea/Zilveren Kruis besloot om de taperingstrips vooralsnog coulance te vergoeden. Uit de brieven die cliënten ons sturen, blijkt echter dat enkele verzekeraars blijven weigeren om de taperingstrips te vergoeden op basis van nieuwe, maar opnieuw onjuiste argumenten.

We vinden het onacceptabel dat deze zorgverzekeraars hun cliënten op deze manier blijven frustreren en doen door middel van deze open brief een tweede poging om hier een eind aan te maken. In de bijlage leggen we uit waarom de gebruikte argumenten onjuist zijn. We presenteren daarin ook de eerste resultaten van onderzoek naar de effectiviteit van de taperingstrips en we gaan in op Kafkaëske elementen in ons huidig zorg- en onderzoeksysteem die verbetering van de zorg niet alleen tegenwerken, maar die de kosten van de zorg ook onnodig opdrijven en die mogelijk kunnen verklaren waarom dit conflict überhaupt kon ontstaan

Dr. P.C. Groot      Prof. dr. J. van Os

Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen