Zondagsdienst in 47 ziekenhuizen/revalidatiecentra vanwege pensioengeld

0
874

“De maat is vol”

In 47 algemene ziekenhuizen en revalidatiecentra doen op dinsdag 21 juni zo’n 2.500 medisch specialisten en andere zorgprofessionals in dienstverband mee aan een landelijke, patiëntvriendelijke zondagsdienst. Zij voelen zich hiertoe gedwongen, omdat hun werkgever hen niet serieus neemt. “Werkgevers betalen geld bestemd voor ons pensioen niet uit. Dat kan geen enkele werknemer accepteren”, aldus Léon Winkel, kinderarts en bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten.
De actie is een initiatief van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en werknemersorganisatie FBZ, ondersteund door de Federatie Medisch Specialisten. Zij hebben maandenlang onderhandeld met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) over de pensioenaftopping. Werkgevers betalen mee aan het pensioen van werknemers en steken nu de werkgeverspremie boven 100.000 euro in eigen zak. “Dat in Nederland de wet kan veranderen en dat je daar als individu last van hebt, is een gegeven. Maar moet je het als werknemer ook accepteren dat een werkgever geld voor jóuw pensioen afpakt? Ik dacht het niet!”, aldus Winkel, die benadrukt dat dit een principekwestie is. “Werkgevers en werknemers hebben afgesproken samen bij te dragen aan een goed pensioen. Werkgevers kunnen die afspraak niet zomaar wijzigen. Wij geven 100%, en dus mogen we verwachten dat zij dat ook doen.”

De LAD, FBZ en de Federatie hebben er vorig jaar alles aan gedaan om tot een oplossing te komen. De NVZ wil echter niet verdergaan dan een teruggave van 53%, terwijl veel andere werkgevers (zoals de umc’s) wél gewoon 100% teruggeven. “Veel dokters en collega zorgprofessionals voelen zich niet serieus genomen”, zegt Winkel. “Als werkgevers zo met ons omgaan, wat is dan de volgende stap? Als we dit nu niet goed regelen, staan we nergens als de pensioenaftoppingsgrens in de toekomst verder omlaag gaat. Dan raakt het nog veel meer werknemers in de zorg. We vragen bovendien niet méér dan wat we tot voor kort gewoon kregen. Het is dus niet zo dat andere werknemers de dupe worden.”

Zondagsdienst

Nadat de onderhandelingen met de NVZ in een impasse raakten, hebben veel medisch specialisten en andere zorgprofessionals geprobeerd om met hun eigen raad van bestuur tot een oplossing te komen. In zo’n tien instellingen heeft dat tot 100% teruggave geleid, maar de overige 80 instellingen weigeren de werkgeverspensioenpremie terug te geven. Om de druk verder op te voeren, wordt daarom vandaag in 47 instellingen een zondagsdienst gevoerd. Medisch specialisten, SEH-artsen, ziekenhuisapothekers, klinisch chemici en klinisch fysici werken op deze dinsdag alsof het weekend is. Uiteraard gaan spoedopnames, opnames op de intensive care en de afdelingen kraam/couveuse, oncologie en hartbewaking wel gewoon door. Uitgangspunt is dat de patiënt zo min mogelijk last heeft van de actie, benadrukken onderhandelaars Jan Willem Le Febre (Federatie Medisch Specialisten/LAD) en Rob Koster (FBZ). “Afspraken met patiënten zijn zoveel mogelijk verzet, want we willen niet dat de patiënt tevergeefs naar het ziekenhuis komt. Verder worden er patiëntvriendelijke werkzaamheden verricht. Zo delen artsen gratis ‘eis’-jes uit, ondersteunen ze de verpleging bij hun werk, geven ze extra onderwijs en in sommige instellingen wordt het poppenhospitaal geopend voor de allerkleinste patiënten.”

Fractie van de ziekenhuisomzet

Voor een gemiddeld ziekenhuis kost het 99.000 euro om werknemers hun pensioengeld terug te geven, terwijl een ziekenhuisbegroting over honderden miljoenen gaat. Artsen moeten hun energie kunnen richten op het verbeteren van de zorg, samen met de ziekenhuizen. Dat is ook de basis van de vernieuwde Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten (AMS). “Het is hoog tijd dat werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen. Veel andere werkgevers in Nederland hebben dat ook al lang gedaan, dus we roepen de NVZ op daarin niet achter te blijven”, aldus Le Febre en Koster.

Op www.pensioenopgroen.nl is te zien welke ziekenhuizen/revalidatiecentra meedoen aan de actie.

Bron: FMS