10 jaar VN-Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing (OPCAT)

Array

Elke dag worden op veel plaatsen ter wereld mensen slachtoffer van wrede, onmenselijke, of vernederende behandeling en bestraffing. Vandaag wordt internationaal stilgestaan bij het 10-jarig bestaan van het VN-Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing (OPCAT). Conform dit verdrag heeft Nederland in 2011 een aantal organisaties gezamenlijk aangewezen als Nationaal Preventie Mechanisme (NPM). Samenwerkend in NPM-verband houden zij, elk met hun eigen mandaat, toezicht op een menswaardige bejegening op die plaatsen waar mensen hun vrijheid is ontnomen of beperkt.

Deelnemers aan het Nederlandse NPM

Het Nederlandse NPM bestaat uit:
  • Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ), coördinator van het netwerk in Nederland.
  • Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
  • Inspectie Jeugdzorg (IJZ).
  • Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).
Ook heeft het NPM-netwerk enkele toehoorders:
  • Klankbordgroep Commissie van Toezicht justitiële inrichtingen (CvT).
  • Landelijke Commissie van Toezicht Arrestantenzorg (CTA).
  • Commissie van Toezicht Detentieplaatsen Koninklijke Marechaussee.
Rol van het Nederlandse NPM

Het NPM ziet in Nederland op onafhankelijke wijze toe op een menselijke behandeling van personen die door de overheid in hun vrijheid zijn beperkt, en adviseert de verantwoordelijken op dit punt.

Uit het jaarverslag 2014 van het Nederlandse NPM blijkt dat doorgaans ingeslotenen op adequate en zorgvuldige wijze worden behandeld en de rechten van mensen die in hun vrijheid zijn ingeperkt worden gerespecteerd.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen