Grotere rol patiëntenorganisaties in terugdringen geneesmiddelentekorten

Array

Gisteren heeft de minister van VWS een brief aan de Tweede Kamer verstuurd waarin zij maatregelen voorstelt om geneesmiddelentekorten in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Aanleiding voor deze brief was het aangekondigde Thyrax-tekort. Schildklier Organisatie Nederland (SON) en de Nederlandse Hypofyse Stichting (NHS) hebben samen een grote rol in gespeeld. De minister van VWS gebruikt de geleerde lessen van het Thyrax-tekort nu als leidraad voor toekomstige situaties. Zo zal de minister patiëntenorganisaties nauwer betrekken om een betere communicatie naar de patiënt te waarborgen. SON en NHS zijn blij dat hun inspanningen tot dit resultaat hebben geleid.

Inzet SON en NHS werpt vruchten af

Directeur SON Rietje Meijer vertelt trots wat de betrokkenheid van SON en de NHS de afgelopen maanden heeft opgeleverd: “Het is gelukt om steun te verkrijgen van VWS voor het opzetten van het Steunpunt Thyrax-tekort. Ook doen momenteel NIVEL en PHARMA onderzoek naar de gevolgen van de overstap op een alternatief levothyroxinemedicijn voor de bloedwaarden en het welbevinden van de patiënt. SON was betrokken bij het formuleren van de onderzoeksvoorstellen.” Johan de Graaf, voorzitter NHS vult aan: “We hebben zeker niet stil gezeten. Beide patiëntenorganisaties hebben daarnaast meegewerkt aan het opstellen van de ‘lessen voor de toekomst’ in de werkgroep Geneesmiddelentekorten. Tegelijkertijd voeren we intensieve gesprekken met de Inspectie voor de Gezondheidszorg over deze kwestie om herhaling in de toekomst te voorkomen.”

We zijn er nog niet

“Maar er is nog genoeg werk aan de winkel”, vervolgt Rietje Meijer. “Er blijft aandacht nodig voor een juiste informatieverstrekking door apotheken. Patiënten mogen niet worden gedwongen over te stappen op een merk dat niet gewenst is. Patiënten mogen ook niet worden overgezet op een ander merk als zij goed zijn ingesteld. En verder blijven wij ons sterk maken voor de vergoeding van nieuwe medicatie, die momenteel (nog) niet wordt vergoed. We zijn er dus nog niet.”

Vragen van patiënten over het overstappen kunnen per mail worden gesteld aan [email protected] of per telefoon 0800-7055, voor spreekuren zie www.schildklier.nl.

Bron: SON

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen